STA, 21. 6. 2024

Rdeči revirji tokrat v Trbovljah

V Trbovlje se je danes preselil mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji. Festival se je začel že konec maja najprej v Hrastniku, nato v Zagorju, zdaj pa bo festival, ki letos stavi na večžanrskost, ponudil dvodnevno festivalsko dogajanje še v Trbovljah.
:
:

Foto: Arhiv Zavod Vitkar

Kot je povedal umetniški in idejni vodja festivala Branko Potočan, namen festivala ostaja sodelovanje in povezovanje ljudi. Obiskovalcem želijo ponuditi nova doživetja in spoznanja, vpogled v umetniška ustvarjanja ter druženja z umetniki od blizu in daleč. Po njegovih besedah so Rdeči revirji danes prepoznavni v Zasavju in širše, saj poleg slovenskih prihajajo tudi tuji umetniki, množično sodelujejo tudi lokalne skupine in posamezniki. "Vztrajali bomo še naprej, s kakovostjo večali prepoznavnost in pomembnost v regiji, gradili občinstvo in v Zasavje vabili tudi druge, kulture željne," je poudaril Potočan.

Letos so si za cilj zadali predstavljanje različnih umetniških žanrov in oblik, pestrost in neposrednost, ki prinaša oživitev dogajanja na zasavskih ulicah ter skrbi za približanje kulturnih vsebin najširšemu krogu ljudi.

Festivalsko dogajanje se bo danes v Trbovljah začelo s kreativno-ustvarjalnimi delavnicami za mlade. Sledila bo delavnica kluba Zavod za mladino in šport Joga smeha. Potem sta na vrsti nastopa učencev Glasbene šole Trbovlje in Kulturnega društva plesne skupine Mažoret Trbovlje. Festival se bo nocoj sklenil s srečanjem ženskih vokalnih skupin Zasavja Za eno noč, poletno noč.

V soboto ob 17. uri bodo na sporedu kreativno-ustvarjalne delavnice za mlade, sledil bo ulični preformans Raphael Perrenor The Wheel, za njim pa je napovedan akrobatski nastop Yuridia Ortega Hear Suspension. Ob 20. 30 uri pa bo na sporedu še koncert Fake Orkestra.

Festival Rdeči revirji je od 23. maja do 26. maja najprej potekal v Hrastniku, v Zagorju pa so se družili 31. maja in 1. junija.

Rdeči revirji