STA, 25. 9. 2013

Rdeča kapica v operni preobleki za najmlajše v Cankarjevem domu

Priljubljeno pravljico o Rdeči kapici je ruski skladatelj Cezar Cui leta 1911 spremenil v pravljično opero. V režiji Yulije Roschina si jo bodo danes ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma lahko premierno ogledali tudi slovenski otroci in pri tem soodločali o usodi lačnega volka. Predstava je primerna za otroke, starejše od štirih let.

foto: Matevž Paternoster

Pravljična opera Rdeča kapica, ki je nastala v produkciji Čarobne dežele v sodelovanju Slovenskega komornega glasbenega gledališča (SKGG), je polna zabavnih in norčavih preobratov. Režiserka Roschina si je želela pravljico predstaviti drugače, zato se je odločila, da bodo v operi nastopali klovni.

"Ko smo opero preigrali in prepeli smo ugotovili, da je zelo zasanjana, lirična, počasna in romantična. Nato smo iskali način, kako iz nje dobiti neko dinamiko, kako Rdečo kapico, ki smo jo že tolikokrat slišali in gledali, prikazati na drugačen način, jo popestriti. Zato smo se odločili za klovne. Ti so izredno ekspresivni in zelo dobesedno jemljejo vse, imajo skratka neko svojo identiteto," je pojasnila režiserka.

Vsebinsko se pri postavitvi opere od osnovne pravljice niso oddaljili. Je pa Roschina spomnila, da obstajajo različne interpretacije znamenite pravljice Charlesa Perraulta, ki se razlikujejo predvsem po različnih koncih. In to možnost so izkoristili zato, da bodo igralci vzpostavili dialog z otroki med predstavo, v smislu, kaj se bo zgodilo z volkom.

V novi operni različici znamenitega dela Charlesa Perraulta bodo nastopili Katja Konvalinka v vlogi Rdeče kapice, Klemen Torkar kot volk, Polona Kopač Trontelj kot babica in Klemen Adamlje kot lovec. Nastopajoče bo na klavirju spremljala Darja Mlakar Maležič. Libreto Cuijeve opere je v slovenščino prevedel Henrik Neubauer, sceno in kostume pa je zasnovala Jasna Vastl.

Ruski skladatelj Cezar Cui podpisuje simfonična dela, zborovske skladbe, dve kantati, preko 400 romanc in veliko klavirskih skladb, predvsem pa se je posvetil pisanju oper. V njegovem opusu je 15 oper, med katerimi so tudi štiri opere za otroke - poleg Rdeče kapice še Snežni junak, Obuti maček in Norček Ivanček. Pravljično opero Rdeča kapica je Cui napisal leta 1911 in jo posvetil ruskemu prestolonasledniku, carjeviču Alekseju, edinemu sinu Nikolaja II.

Pri Čarobni deželi želijo navdušiti mlade nad uprizoritvenimi umetnostmi. Sodelavci Čarobne dežele verjamejo, "da je prvi stik z umetnostjo v procesu kulturnega raziskovanja in izobraževanja še zlasti poseben, če pri tem uporabijo še ščepec čarovnije". Pri produkciji Rdeče kapice so se združili s SKGG, katerega namen je uprizarjanje komornih glasbeno-gledaliških del iz vseh obdobij, predvsem iz obdobja glasbenega baroka in sodobnih del tujih in slovenskih skladateljev.

Ponovitev predstave bo v Cankarjevem domu na sporedu 14. oktobra, so sporočili iz Čarobne dežele.