Kaja Novosel, Program Ars, 17. 7. 2023

"Radio bo vedno."

Še en pester teden radijske igre se bo začel s poklonom nedavno preminulemu Marjanu Tomšiču z radijsko priredbo njegovega romana Šavrinke.
:
:

Foto: Pixabay

Poletni nabor radijskih iger druge polovice julija sicer v poslušanje ponuja nekaj resnejših radijskih iger s pronicljivimi temami in raznovrstnimi avtorskimi poetikami, pa tudi lahkotnejše in bolj sproščene igrane vsebine.

Radijska igra: radijske priredbe literarnih vrhuncev

Tudi Uredništvo igranega programa se poklanja nedavno preminulemu avtorju Marjanu Tomšiču. Avtor romanov, novel, pa tudi dramskih besedil in radijskih iger je večino svojega življenja preživel in ustvarjal v slovenski Istri, katere bogato izročilo je močno zaznamovalo njegov literarni opus. Eden njegovih ključnih del predstavlja njegov roman Šavrinke, ki pripoveduje o bogati zgodovini kmečkih Istrank. Te potohodke so v prejšnjem stoletju nosile v Trst domače pridelke, ob njihovih potovanjih pa so se spletle pripovedke, vraže in legende, ki so jih pripovedovale ob počitku v vaških hišah. V spomin na Marjana Tomšiča je Uredništvo igranega programa iz arhiva med bogatim naborom njegovih iger izbralo prav priredbo romana Šavrinke, ki ga je za radio priredila Petra Tanko. Radijska igra Smo od kamna, od zemlje, ma anka od zvezd v režiji Jožeta Valentiča je posebno lirično-narodopisno doživetje, ki ponuja vpogled v bogato dediščino istrske zgodovine, kulture in jezika. Na sporedu bo v ponedeljek ob 22.05 na programu Ars.

V četrtek bodo lahko poslušalke in poslušalci prisluhnili še eni priredbi proznega dela, in sicer zbirke črtic Podobe iz sanj, enega najpomembnejših del Ivana Cankarja. Upor zoper brezumje, razdejanje in smrt je osnovno sporočilo tega Cankarjevega dela, pomembnega po njegovi globoki notranji vsebini in pretresljivi izpovednosti. Simbolistična zvočna freska tako poustvarja in reaktualizira Cankarjevo univerzalno idejo, s katero se izreka zoper apokaliptične strahote in človeške tragedije, ki jih povzroča tudi naš čas. Zbirko črtic je za radio priredila režiserka igre Rosanda Sajko, v vlogi protagonista Pesnika pa je nastopil Aleš Valič.

Na Prvem programu se bo nadaljevala kriminalistična radijska serija Skrivnost roke v smetnjaku in kompleksna preiskava, ki jo vodi super inšpektor Luka Lukec (Jurij Souček). V tretji epizodi z naslovom Lepi Peter – ni črni Peter inšpektor nekatere svoje osumljence stisne v kot in s tem pridobi nekaj ključnih informacij, vendar hkrati sam postane žrtev groženj nepridipravov. Napeta kriminalistična preiskava postaja vse bolj skrivnostna in zdi se, da rešitve ni na vidiku … Kljub temu, da kratko vsebino preiskave uvodoma predstavi kar inšpektor, pa sta poslušalkam in poslušalcem v podkastu Radijska igra in na portalu RTV 365 na voljo tudi prva (Vsaka roka roke ne umiva) in druga (Formalin ni parfum) epizoda serije o primeru skrivnostne odrezane moške roke, ki jo je napisal in režiral Marjan Marinc.

Kratka radijska igra: radost in molk v kratki radijski igri

Tudi ta teden bo še naprej v znamenju praznovanja 60. obletnice programa Ars – tokratna dokumentarna portretna študija bo posvečena dramski igralki Ivanki Mežan, vsestranski gledališki in filmski ustvarjalki ter prejemnici Borštnikovega prstana (1995) in nagrade bert za življenjsko delo na področju filmske igre (2015). Z radijskim mikrofonom se je prvič srečala že v najstniških letih, ko je kot napovedovalka sodelovala z radiem Osvobodilna fronta, radiofonskemu mediju pa je potem ostala zvesta vse življenje. Na Radiu Slovenija je Ivanka Mežan sodelovala pri 130 radijskih igrah, v portretni študiji pa bo več povedala tudi o tem, zakaj strašno rada posluša radio in zakaj se ji zdi, da radio vedno bo. Dokumentarni portret Rada imam radio, ki ga je pripravila režiserka Špela Kravogel, bo na sporedu v sredo ob 13.05 na programu Ars.

poslušal boš moj molk / moj molk je zgovornejši / v njem si obsojen na brezno resnice ... V soboto ob 22.40 bo na Prvem programu na sporedu radiofonska priredba pesmi Mikrofon v zidu, ki jo je napisal Edvard Kocbek. Zvočna miniatura o protagonistki (v interpretaciji Lene Hribar) in skritem prisluškovalnem mikrofonu v zidu razgrinja vse bolj kompleksen odnos živega posameznika in aparata, raziskuje pa tudi možnosti radijskega medija. Kratko radijsko igro sta kot mentorja režirala Klemen Markovčič in Aleš Jan, nastala pa je v koprodukciji z Akademijo za gledališče, radio film in televizijo.

Radijska igra za otroke: Junaška vitezova pot do ljubezni

V nedeljo se bodo lahko mladi poslušalke in poslušalci skupaj s pogumnim vitezom odpravili na posebno napeto in nevarno pot. Radijsko igro za otroke Zlati rog je napisal tržaški pesnik in pisatelj Marko Kravos, ki je veliko svojih del napisal tudi za mlajšo publiko. Zgodba govori o princeski Danici in njenem agresivnem očetu, morskem kralju Solimandru. Hčerko bo dal v zakon tistemu, ki mu bo prinesel zlati rog s čela gorskega kralja Zlatoroga. Junaški vitez Karman, ki se želi poročiti s princesko, se tako poda na nevarno in dinamično pot do zlatega roga ... Igro je režiral Jože Valentič, v vlogi viteza Karmana je igral Robert PrebilPolona Juh pa ni igrala le princeske Danice, temveč tudi čudežnega Žerjava, ki vitezu pomaga pri doseganju njegovega cilja – s tem pa tudi prave ljubezni.

 

Spored radijskih iger med 17. in 23. julijem 2023

Ponedeljek, 17. julij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Marjan Tomšič: Smo od kamna, od zemlje, ma anka od zvezd

Torek, 18. julij
Radijska igra 21.05 (Ars) – Marjan Marinc: Skrivnost roke v smetnjaku (3. del – Lepi Peter – ni črni Peter)

Sreda, 19. julij
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Špela Kravogel: Rada imam radio – portretna študija dramske igralke Ivanke Mežan (cikel ob 60. obletnici programa Ars)

Četrtek, 21. julij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Ivan Cankar: In še zmeraj – podobe iz sanj

Sobota, 22. julij
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Edvard Kocbek: Mikrofon v zidu

Nedelja, 23. julij
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Marko Kravos: Zlati rog

Radio Slovenija, Ars