Klemen Markovčič, Program Ars, 17. 6. 2024

Radijske igre v tem tednu: S prenosnega otoka v kresno noč

V tem tednu junija se poslavljamo od pomladi in pozdravljamo prihod dolgega vročega poletja.
:
:

Foto: Pixabay

Kresnice so letos, kot vedno le za kratek čas, kljub dolgemu deževnemu obdobju plaho priletele in komaj zaznavno razsvetlile travnike in vrtove, na kresni večer pa se bo sonce na svoji krožnici že obrnilo. To je zagotovo eno najbolj magičnih obdobij leta, za katero se velja upočasniti. Sicer pa nas slušni svet radijskih iger tokrat vabi na prenosni otok k spremljanju boja med Teodoro in Epafroditom. Med tem pa nam, ko nam vsakdanjost izstavlja vražje račune, na vrata potrkajo nepričakovani dogodki, da bi se v življenju zakoncev na kresno noč zgodile nenavadne stvari. Naj vam torej dolge svetle večere obogati in še podaljša kakšna od tokratnih iger.

Kaj se zgodi, če človek pričakuje preveč

V terminu ponedeljkove radijske igre na Arsu je našel svoje mesto Prenosni otok, domiselna komedija o mladem zakonskem paru – možu pustolovcu in ženi, ki nadvse ceni utečene, klasične vrednote, od katerih sta ji najpomembnejši denar in družinska zaveza. Skratka, parodija z nazornim prikazom, kaj se zgodi, če človek pričakuje preveč.

Igro iz leta 1998 je zrežiral Aleš Jan, v vlogi Njega pa nastopa Branko Šturbej, letošnji dobitnik Borštnikovega prstana. Sicer pa je obsežen tudi Šturbejev radiofonski opus. Arhiv Radia Slovenija namreč hrani več kot 110 radijskih iger v katerih je oblikoval plejado slušnih vlog.

Neprizanesljivi boj pod svobodnim soncem

Junijske torke na Prvem v terminu radijske igre zaseda nadaljevanka v štirih delih Pod svobodnim soncem. Uspešnemu in lepemu mladeniču, ki postane general v bizantinski vojski in se zaljubi v lepo dvorjanko Ireno, pogubo napovesta sama carica Teodora, ki jo je prizadela Iztokova zavrnitev ljubezni, in njen vojskovodja Azbad, Iztokov tekmec pri Ireni. V resnici pa se v tej igri na vse ali nič spopadeta carica in modri Iztokov zaščitnik, bogati grški trgovec Epafrodit. O nadaljevanju tega neprizanesljivega boja pa v tretjem delu.

Igra iz leta 2004 je nastala po enem najbolj branih in popularnih romanov na Slovenskem. Finžgarjevo delo je za radio priredil Jože Vozny, zrežiral pa Igor Likar. V vlogi Iztoka Marko Mandić, v vlogi Irene pa Pia Zemljič.

Ko nam vsakdanjost izstavlja vražje račune

Sredina kratka radijska igra na Arsu Vražji računi po predlogi Pavla Lužana je satirična komedija na račun prav tistih vražjih računov, ki nam jih izstavlja naša vsakdanjost.

Igro iz leta 1990 je zrežiral Aleš Jan.

Ko na vrata mirnega doma potrkajo nepričakovani dogodki

Na prvi poletni dan sta četrtkov termin radijske igre na Arsu zasedla Dezider in Šostakovič po predlogi Gorana Gluvića. Gospod Dezider pošlje ženo in otroka na morje, ker se je odločil preživeti dopust doma ob glasbi. Vendar na vrata mirnega doma potrkajo nepričakovani dogodki in osebe, ljubitelju dobre glasbe pa dodobra zapletejo ure zasluženega počitka. Lahko bi rekli, da gre za samosvojo premeno romantičnega komičnega filma Sedem let skomin (The Seven Year Itch) iz leta 1955 v režiji Billyja Wilderja z ikoničnim prizorom Marilyn Monroe, ko ji piš vetra iz jaška podzemne železnice navihano privzdigne plisirano krilo.

Režijo igre iz leta 1995 podpisuje Elza Rituper, vlogo Deziderja pa Jernej Kuntner.

Trenutek v življenju zakoncev

Billie Holiday, tokratna sobotna kratka radijska igra na Prvem, po zgodbi Andreja Blatnika naslika trenutek v življenju zakoncev, ki se brezupno trudita obuditi nekdanjo čustveno vsebino svojega skupnega življenja.

Igro iz leta 2011 je zrežiral Gregor Tozon, v vlogi zakoncev pa nastopata Nataša Barbara Gračner in Branko Šturbej.

Ko se na kresno noč dogajajo nenavadne stvari

Teden v nedeljo na Prvem, na poletni sončev obrat, sklepa radijska igra za otroke Kresna noč po zgodbi Marjana Marinca. V pravljični in mistični kresni noči, ki se zgodi ob poletnem enakonočju, se namreč zgodijo tudi nenavadne stvari, recimo, da se kakšen pajek zagleda v prelepo kresničko.

Igro iz leta 1978 je zrežiral njen avtor, v vlogi Pajka Jurij Souček, v vlogi Kresničke pa Marjeta Gregorač.

 

Spored radijskih iger od 17. do 23. junija 2024

Ponedeljek, 17. junij
Radijska igra 22.05 (Ars)
Andrej Blatnik: Prenosni otok (komedija)

Torek, 18. junij – dan državnosti v juniju
Radijska igra 21.05 (Prvi)
Fran Saleški Finžgar, Jože Vozny: Pod svobodnim soncem – 3. del (drama)

Sreda, 19. junij
Kratka radijska igra 13.05 (Ars)
Pavel Lužan: Vražji računi (komedija)

Četrtek, 20. junij – prvi poletni dan
Radijska igra 22.05 (Ars)
Goran Gluvić: Dezider in Šostakovič (dramedija)

Sobota, 22. junij
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi)
Andrej Blatnik: Billie Holiday (drama)

Nedelja, 23. junij – kresna noč, poletni sončni obrat
Radijska igra za otroke 8.05 (Prvi)
Marjan Marinc: Kresna noč (pravljica 5+)

Program Ars, Radio Slovenija