Kaja Novosel, Program Ars, 8. 7. 2024

Radijske igre v tem tednu: inšpektor Gaber na sledi morilcu, igralci pojejo

V sproščenem poletnem duhu na tretjem programu Radia Slovenija – programu Ars tudi Uredništvo igranega programa pripravlja pester nabor radijskih iger humornejših izrazov.
:
:

Foto: Pixabay

V tem tednu bo prevladovala radijska satira, ki bo v osišče postavljala tako intimne kot tudi poslovne odnose; na sporedu pa bosta tudi druga dela kriminalistične serije Inšpektor Gaber in posebne poletne rubrike Igralci pojejo.

Radijska igra: O uspešnežih, luzerjih, medvedu in drugem primeru inšpektorja Gabra

Nov teden bo začela satirična radijska igra Srajca srečnega človeka, ki bo poslušalke in poslušalce popeljala na morski oddih prav posebne četverice. Slovenski avtor Marko Kurat je namreč na letovanju združil dva para, ki si ne moreta biti bolj različna: Medtem, ko Marica (Vesna Jevnikar) in Ciril (Tomaž Gubenšek) živita neperspektivno življenje v nižjem socialnem sloju, Anamarija (Vesna Slapar) in Benjamin (Miha Rodman) uživata v poslovnem, preskrbljenem meščanskem vsakdanu. Vendar pa radijska satira spodbuja k premisleku, ali je v kontrastu dveh parov res vse tako črno belo – koliko so lahko »uspešneži« zasužnjeni in »luzerji« svobodni in bolj brezskrbni, se kaže predvsem v trku navad, vrednot in prepričanj dveh parov. Radijsko igro o neusklajenem kvartetu je leta 2012 režiral Alen Jelen.

Anton Pavlovič Čehov je enodejanko Medved izpisal leta 1888 po vzoru francoskih vodvilov; uspeh zabavne igre pa mu je za več let zagotovila zanesljiv zaslužek. Enodejanka, kjer trčita vdova in njen oboževalec, naj bi bilo celo edino avtorjevo besedilo, nad katerim je bil navdušen njegov sodobnik Tolstoj. Kaj je pri enem velikanu ruske literature navdušilo drugega, lahko prisluhnete v enodejanki, ki je bila na Radiu Slovenija posneta leta 1960 v režiji Janeza Vrhunca. Igro, kjer Čehov tako kot v večini svojega opusa slika mentaliteto ruskega podeželskega plemstva svojega časa, so interpretirali trije veliki slovenski igralci Duša Počkaj, Boris Kralj in Aleksander Valič. Humorna radijska igra Medved bo na sporedu v četrtek ob 22.05 na programu Ars.

Torkov večer na Prvem programu bo v znamenju nove kriminalistične preiskave: v drugem delu dvanajstdelne serije Inšpektor Gaber se bo Miroslav Gaber (Borut Veselko) s sodelavkama inšpektorico Brino Špik (Sabina Kogovšek) in patologinjo Marjeto (Silva Čušin) odpravil na slovensko podeželje. Tam začne ekipa raziskovati na prvi pogled čisto naravne smrti krajank in krajanov v jeseni življenja, dokler se ne začnejo kazati sumljive povezave s humanitarnim delom gostilničarja Janeza Jančiča (Ivo Ban) … Tako kot prvi je tudi drugi del serije napisal Vinko Möderndorfer, ki bo v režiji Irene Glonar na sporedu v torek ob 21.05 na Prvem programu.

Kratka radijska igra: o pojočih igralki in malem milu

V tem tednu bo na sporedu nova oddaja rubrike Igralci pojejo, ki jo ureja in pripravlja Alen Jelen. Tokrat bodo poslušalke in poslušalci lahko prisluhnili Lari Jankovič, ki bo zapela tri pesmi po svojem in urednikovem izboru.

Glasbenica, igralka in šansonjerka je znotraj svojega opusa izdala tudi tri glasbene albume, in sicer Kako diši svoboda, Na kožo zapisane zgodbe in Pred vami stojim gola. Kaj pa bo pripravila za poslušalke in poslušalce Radia Slovenija, pa bo mogoče slišati v sredo ob 13.05 na Programu Ars.

V soboto zvečer pa bo ob 22.40 na Prvem programu moč prisluhniti radijski komediji Žajfa naša vsakdanja. Avtorica, nemška radijska in glasbena ustvarjalka Antje Vowinckel, je za igro leta 2000 na mednarodnem festivalu v Berlinu prejela nagrado Prix Europa za najboljšo radijsko igro. Svoje besedilo je izpisala na podlagi zabavne korespondence o ravnanju s hotelskim milom, ki je bilo leta 1994 objavljeno v reviji American Health. Dopisovanje med hotelskim gostom, njegovo sobarico, gospodinjo in nenazadnje tudi z namestnikom direktorja hotela na preprost, a učinkovit način kaže na absurdnost situacij, v katerih se ljudje oklepajo pravil in navad brez vprašanj in ugovorov. Kratko radijsko igro v prevodu Tanje Viher je leta 2002 režiral Aleš Jan.

Radijska igra za otroke: o zvezdah, ki si želijo drugam

Mladi poslušalke in poslušalci bodo v nedeljo zjutraj pristali v družbi posebnih zvezd, če bodo prisluhnili Prvemu programu ob 8.05: na sporedu bo radijska igra za otroke Zvezdica hoče v nebo, ki jo je napisala Sonja Grizila, režirala pa Irena Glonar. Radijska igra pripoveduje o dveh zvezdicah: mala morska zvezda (Tina Horvat) ni zadovoljna na dnu morja, saj jo še posebej skrbijo predatorji, ki jejo zvezde, zato hoče v nebo; nebesna zvezda (Kim Komljanec) pa si želi obiskati skrivnostno dno morja. Kaj se lahko izcimi iz takega zvezdnatega nezadovoljstva, predvsem pa iz prijateljstva dveh tako različnih zvezdic?

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju.

Spored radijskih iger med 8. in 14. julijem 2024:

Ponedeljek, 8. julij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Marko Kurat: Srajca srečnega človeka

Torek, 9. julij
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Vinko Möderndorfer: Inšpektor Gaber – 2. del: Gostilničar

Sreda, 10. julij
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Igralci pojejo – 2. del

Četrtek, 11. julij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Anton Pavlovič Čehov: Medved

Sobota, 13. julij
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Antje Vowinckel: Žajfa naša vsakdanja

Nedelja, 14. julij
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Sonja Grizila: Zvezdica hoče v nebo

Program Ars, Radio Slovenija