Kaja Novosel, Program Ars, 17. 5. 2023

Izpovedi "domskih otrok": "Da preživiš v tej luknji, moraš biti vedno na preži"

Premiera radijske igre Domovci v živo iz Cankarjevega doma ob 60-letnici Arsa: ob 60-letnici programa Ars uredništvo igranega programa v koprodukciji s Cankarjevim domom in gledališčem ŠKUC pripravlja novo premiero radijske igre Domovci, prvo slovensko izvedbo besedila Ane Marije Veselčić.
:
:
Ana Marija Veselčić / Foto: Valentino Bilić Prcić
Ustvarjalna ekipa / Foto: Claudi Sovre
Ustvarjalna ekipa / Foto: Claudi Sovre

Hrvaška avtorica in igralka Ana Marija Veselčić (1991) je dramsko besedilo z izvirnim naslovom Domaši napisala po osebni izkušnji z bivanjem v Domu za nezbrinutu djecu oz. Domu za zanemarjene otroke ‒ domu svete Ane v hrvaških Vinkovcih.

Vzhajajoča zvezda hrvaškega teatra

Za dramo z avtobiografskimi prvinami je leta 2019 prejela nagrado hrvatskega gledališča za izvirno dramsko besedilo, leta 2020 pa za monodramsko uprizoritev svojega besedila še nagrado marul za najboljšo žensko vlogo na festivalu Marulićevi dnevi. Igralka je sicer opozorila nase že pred diplomo leta 2018, saj je pred koncem študija na umetniški akademiji v Splitu prejela nagrado hrvatskega gledališča za izjemne dosežke mlade umetnice do 28 let. Ana Marija Veselčić je od leta 2021 članica ansambla HNK Split, kot avtorica pa se v Sloveniji predstavlja prvič.

Domovci pred poslušalcem razgrinjajo vse odtenke življenja otrok, vključenih v t. i. domsko družino. Čustveno močno, na trenutke tudi humorno besedilo postavlja v ospredje osebne zgodbe o odraščanju v značilnem okolju doma. Čeprav je okolje pogosto ukleščeno v birokratiziran in okostenel sistem institucionalnega varstva otrok, mladim posameznicam in posameznikom vsakdanjik vendarle krojijo tipični fenomeni odraščanja: sklepanje (in rušenje) prijateljstev, prva ljubezen, mladostniško preizkušanje meja – predvsem pa iskanje samega sebe. Intimne monološke izpovedi domovcev tako ponujajo ganljiv vpogled v svet pravil in odnosov njihovega otroštva, ki nikoli ne more biti zares brezskrbno. Domske otroke bodo v radijski premieri interpretirali Lara Wolf, Lara Fortuna, Jure Žavbi in Filip Štepec, vlogo domske medicinske sestre pa Lučka Počkaj.

Radijska igra Domovci v prevodu dramske igralke Lare Wolf bo premierno zazvenela v sredo, 17. maja, ob 20.00 v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu – neposredni prenos bo mogoče slišati na programu Ars, tretjem programu Radia Slovenija. To pa ne bo edini radijski dogodek v dvorani Alme Karlin, saj program Ars v sklopu praznovanja 60. obletnice nastanka za letos načrtuje še več slavnostnih dogodkov v novi dvorani.

Sofinancerja radijske igre z živo izvedbo sta oddelek za kulturo ljubljanske mestne občine in ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, koproducent pa poleg Cankarjevega doma še gledališče ŠKUC. V okviru tega bo v poletnih mesecih izpovedna zgodba o domskih otrocih zaživela tudi na odrskih deskah – režiser tako radijske kot gledališke uprizoritve je Alen Jelen.

Radijsko igro so soustvarili še dramaturginji Kaja Novosel in Katja Markič, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, tonska mojstra Urban Gruden in Matjaž Miklič, lektor Martin Vrtačnik in svetovalec za kostumografijo Claudi Sovre Mikelj.

Radio Slovenija, Ana Marija Veselčić, CD, Ars

Povezani dogodki

Kaja Novosel, Program Ars, 9. 1. 2023
Slovenski avtorji in veliko vprašanj
Kaja Novosel, Program Ars, 2. 1. 2023
Začenja se veliko praznovanje!