Kaja Novosel, Program Ars, 10. 3. 2023

Radijske igre programa Ars znova opažene na mednarodnih festivalih

V Canterburyju bo konec meseca potekal že deveti International Radio Drama Festival, na katerem se bosta predstavili tudi dve radijski igri produkcije uredništva igranega programa.
:
:
Foto: Osebni arhiv
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Med sto prijavljenimi igrami sta se v ožji izbor uvrstili radijska igra Pod oblakom jezero in kratka radijska igra Ko lastovke jokajo.

Besedilo mlade slovenske dramaturginje Evelin Bizjak Pod oblakom jezero je zgodba o odraščanju in večnem iskanju pomiritve s seboj – četudi zgolj za trenutek. Avtorica je o svojem delu povedala: "Med pisanjem sem raziskovala izkušnjo sodobnega atomiziranega življenja, v katerem zaradi krhkih medosebnih odnosov ni zanesljivih referenčnih točk, zato mora posameznik smisel in odvode poiskati sam, ta iskanja pa včasih pripeljejo do samodestruktivnih rešitev." Poslušalec tako skozi fragmentarno izpovedno formo sledi odraščanju protagonistke Tju, ki se od prvega otroškega poigravanja z barvami do izčrpane odraslosti bori s samo seboj, svojimi odločitvami, pa tudi krivdo. Igro je režirala režiserka Maša Pelko, interpretirali pa so jo dramske igralke Tina Vrbnjak, Iva Babić, Nina Ivanišin in dramski igralec Klemen Janežič.

Kratka radijska igra Ko lastovke jokajo pa je del daljšega dramskega besedila južnoafriškega dramatika Mika van Graana, ki razodeva kompleksnosti dialoga med humanitarnim prostovoljcem iz Kanade in južnoafriškim vojakom (Saša Tabaković) teritorialnega sestava, ki Kanadčana straži kot ujetnika. Humanitarec Charles v interpretaciji Aljaža Jovanovića se s svojimi dejanji poskuša odkupiti za sporna dejanja svojega premožnega očeta, vendar njegova usoda do konca ostaja negotova. Kratka radijska igra v režiji Špele Kravogel reflektira absurdnost razmerja med razvitim zahodnim svetom, kjer je nakopičen kapital, in najrevnejšimi deli sveta, kjer domačini ob nemoči proti velikim korporacijam vzamejo pravico v svoje roke.

UK International Radio Drama Festival z letošnjim tematskim naslovom The Floor of Heaven bo letos potekal v hibridni obliki, zato bodo lahko udeleženci do programa dostopali tudi na daljavo. Spomnimo, da so bili slovenski predstavniki uspešni že na prvem festivalu leta 2015: takrat je bila prejemnica prve nagrade radijska igra Hilda avtorice Marie NDiaye, ki jo je režiral Alen Jelen.

Ars, Radio Slovenija, Radio Drama Festival

Povezani dogodki