Kaja Novosel, Program Ars, 10. 4. 2023

Radijske igre: od svetlih strani do najtemnejših globin življenja

Radijske igre od 11. do 16. aprila: prazniki s podaljšanim koncem tedna so v pomladne dni prinesli nekaj radosti in veselja, tedenski nabor radijskih iger pa poleg radoživosti in šegavosti prinaša tudi premisleke o temačnejših plateh življenja in človeške duše.
:
:

Foto: Pixabay

Torkova radijska igra na Prvem programu se tematsko stika s pravkar preteklimi velikonočnimi prazniki – na sporedu bo radijski prvenec Jožice Lorenci z naslovom Granatno jabolko.

Parafraza biblične zgodbe o paru, ki je bil zaradi grešnega jabolka izgnan iz raja, v ospredje postavlja dialog med moškim in žensko, v katerem se razkrivajo dileme lastnega obstoja in vprašanja smisla bivanja. Skozi izvorno odkrivanje sebe in sveta pa se v radijski igri v režiji Mateje Koležnik nakazujejo tudi razlike in neenakosti med spoloma.

Avstrijski dramatik in igralec Felix Mitterer je dramsko besedilo Spoved (nem. Die Beichte) napisal leta 2004, navdih zanj pa je našel v irskih časopisih, ki so v številnih člankih prvi razkrivali okrutnost in nasilje pedofilije znotraj zidov Rimokatoliške cerkve. Delo je zato ostra kritika družbenega sprenevedanja in molka, hkrati pa je znotraj soočenja rablja in žrtve (interpretirata ju Janez Hočevar – Rifle in Branko Šturbej) natančen, analitičen premislek o tem, ali je odpuščanje za tovrstno nasilje sploh mogoče. Besedilo je na Radiu Slovenija leta 2008 režiral priznani gledališki ustvarjalec Dušan Mlakar, ki mu Uredništvo igranega programa posveča četrtkovo radijsko igro na programu Ars. Letošnji prejemnik nagrade Poldeta Bibiča za življenjsko delo, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije, se je v slovenskih gledališčih podpisal pod več kot 120 gledaliških režij, ustvarjal pa je tudi na Radiu Slovenija. Med njegovimi maloštevilnimi radijskimi režijami sta posebej pomembni prav besedili Felixa Mittererja – poleg Spovedi še Moja pošast –, saj je z njima odstiral tabu teme in jih tankočutno razgrinjal kot anomalije ne le preteklega, temveč tudi današnjega časa. Radijska igra o trajnih poškodbah in rojevanju novega zla vsebuje nekaj eksplicitnih prizorov trpljenja in stiske, s čimer brezkompromisno obsoja vsakršno spolno, fizično in psihično nasilje.

Polde Bibič v kratki radijski igri

V obeh kratkih radijskih igrah tega tedna je v glavni vlogi nastopil priznani gledališki in filmski igralec, pa tudi profesor igralske umetnosti Polde Bibič, ki je v Uredništvu igranega programa pustil ogromen pečat kot interpret raznolikih žanrov radijskih iger za odrasle in otroke – na Radiu Slovenija je ustvaril več kot 450 vlog, pri čemer je igralsko snoval predvsem najzahtevnejše in najkompleksnejše vloge. Tokrat boste lahko prisluhnili njegovi interpretaciji priljubljenega lika iz muslimanskih zgodb Afantija in melanholičnega upokojenega knjigarnarja Jordana Lekića. Ta v parku sreča mladostno simpatijo Zofijo Pantić (Jerica Mrzel) in skupaj z njo odkriva spomine na pretekle čase – z majhnim upom na prihodnost. Kako si predstavlja čisto drugačno življenje v preteklosti in prihodnosti? Srbski dramatik Aleksandar Obranović v svojem besedilu Čisto drugačno življenje s pretanjeno ironijo pripoveduje o dveh bregovih življenja: o človekovih notranjih hotenjih in o njegovi banalni vsakdanjosti, ki jo poskuša obiti in se je otresti. Radijsko igro, ki bo na sporedu v srednem terminu kratke radijske igre na programu Ars, je režiral Zdravko Zupančič.

V sobotnem terminu kratke radijske igre pa se bodo poslušalke in poslušalci Prvega programa spet srečali z že dobro znanim junakom Afantijem: po marčevski istoimenski kratki radijski igri bo tokrat na sporedu Središče sveta – vragolije zvitega človeka iz ljudstva, ki s humorjem opravi z neznačajneži iz višjih slojev, se tokrat odvijajo celo v Padišahovih dvorih!

Jožko gre v svetli dan

Teden zaokrožuje Jožko, neugnani netopirji mladič, ki bi rad spoznal tudi svetlo stran življenja, česar sicer netopirji kot nočne živali ne počno. Igro Netopir Jožko je napisal Jaša Zlobec, režirala pa Rosanda Sajko. Mladi poslušalke in poslušalci bodo lahko njegovim doživetjem ob raziskovanju belega dne prisluhnili v nedeljskem terminu radijske igre za otroke na Prvem programu.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365.

 

Spored radijski iger med 11. in 16. aprilom:

Torek, 11. april
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Jožica Lorenci: Granatno jabolko

Sreda, 12. april
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Aleksandar Obrenović: Čisto drugačno življenje

Četrtek, 13. april
Radijska igra 22.05 (Ars) – Felix Mitterer: Spoved

Sobota, 15. april
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Urgujska ljudska – Gordana Kunaver: Središče sveta

Nedelja, 16. april
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Jaša Zlobec: Netopir Jožko

Radio Slovenija, Ars