STA, 23. 12. 2021

Radijska igra Helverjeva noč premierno na Arsu

Na Tretjem programu Radia Slovenija - programu Ars bo ob 22.05 premiera radijske igre Helverjeva noč. Režiser Alen Jelen je igro na oder postavil leta 2016, zdaj pa je z isto igralsko zasedbo posnel še radijsko igro. Helverjeva noč je nastala po istoimenski drami poljskega pisatelja Jaroslawa Swierszcza s psevdonimom Ingmar Villqist.
:
:

Foto: Nada Žgank

Kot so zapisali na RTV Slovenija, Helverjeva noč pripoveduje zgodbo o nenavadnem paru, umsko zaostalem mladeniču Helverju in njegovi resignirani rejnici Karli, ki živita v majhnem prostoru, v mraku, revščini in osamljenosti, obkrožena pa sta s fanatičnim nacizmom, ki z ulic vdira tudi v njun dom. Drama prikazuje jezo in skrajni obup, nemoč ob ideologiji zla, ki z vso brutalnostjo vdre v intimni svet in zapleteni odnos med Helverjem in Karlo.

V radijski igri v vlogi rejnice Karle nastopa Darja Reichman, v vlogi Helverja pa Blaž Setnikar. Prevajalka igre je Darja Dominkuš, glasbena oblikovalka je Darja Hlavka Godina, mojster zvoka pa Matjaž Miklič.

Režiser in dramaturg Alen Jelen se je leta 1991 vpisal na AGRFT, kjer je diplomiral iz dramaturgije, leta 2008 pa je diplomiral še iz gledališke in radijske režije. Od leta 2000 vodi gledališče ŠKUC, zaposlen je na Radia Slovenija.

Helverjeva noč, Alen Jelen, RTV Slovenija