STA, 9. 5. 2014

Ptujsko gledališče v prihodnji sezoni s sedmimi premierami

Mestno gledališče Ptuj za novo sezono napoveduje sedem premiernih uprizoritev, pet v rednem programu in dve v okviru odprtega odra. Prvič bodo kot partnerji v koprodukciji sodelovali z ljubljansko Dramo pri pripravi predstave Hotel Modra opica avtorja in režiserja Mihe Nemca. Gre za zgodbo o Ignaciju Borštniku in slovenski umetnosti.
:
:

Foto: Gregor Mlakar / STA

"Skupaj pripravljamo predstavo, ki se bo v času, ko zaznamujemo 100. obletnico začetka prve svetovne vojne, ukvarjala s slovenskim gledališčem in njegovo zgodovino v tem obdobju," je o predstavi, ki bo premierno uprizorjena 19. septembra, na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor ptujskega gledališča Peter Srpčič.

Kot prva pa bo v sezoni 2014/15 primero 5. septembra v okviru odprtega odra doživela gibalno-gledališka predstava Fašenk! mlade avtorice Barbare Kukovec, ki se bo lotila tematike bogatih etnoloških obredij ptujskega konca. Mesec dni pozneje bo premiero doživelo še delo Nike Bezeljak, ki bo v predstavi Zakaj (n)imam otrok(e) s skupino sodelavk govorila in spregovorila o materinstvu.

Avtorska zasedba, ki jo sestavljajo dramatik Rok Vilčnik, režiser Matjaž Latin in igralec Nenad Nešo Tokalić, bo v celovečerni monokomediji Mali priročnik biznisa, ki bo premierno uprizorjena 3. oktobra, z veliko mero humorja in ironije predstavila poslovni svet, njegove skrivnosti in stranpoti.

Leto 2015 bodo v ptujskem gledališču januarja pričeli s koprodukcijsko predstavo Veliki pok, ki bo sicer prvič na odru zaživela že novembra v Ljubljani. Avtorska ekipa pod vodstvom režiserke in avtorice Maruše Kink bo predstavila znanost na malo drugačen način, predstavo pa na Ptuju snujejo skupaj z Zavodom Margarete Schwarzwald in Cankarjevim domom.

Režijo predstave Kimberly Akimbo, ki jo podpisuje David Linsday-Abaire in ki bo premiero doživela marca, je prevzel prvi mož ptujskega gledališča, ki je dejal, da gre za zgodbo o sodobni družini, ki je popolnoma disfunkcionalna in zelo zabavna, vloge v njej pa so pogosto obrnjene.

Redni program sezone bodo zaključili junija s predstavo Vsakih sedem valov, ki bo nastala v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj. Gre za nadaljevanje zgodbe predstave Proti severnemu vetru, njen avtor Daniel Glattauer pa je zgodbo o paru, ki doživlja svojo romanco preko spleta, oblikoval kot trilogijo. Predstavo bo režiral Alen Jelen.

Kot je dejal Srpčič, je verjetno v teh časih norost delati več, kot si delal kadarkoli prej, vendar pa je sedem vseeno pravljično število. "Kljub temu, da nam denar vztrajno jemljejo, smo se odločili delati še več in še boljše. Le skozi svoje delo se namreč lahko upremo temu, da bi se pustili zapeljati naravi tega časa. Temnih časov bo morda vendarle kmalu manj, zato bomo našo sezono naredili zelo barvito in pestro," je dejal.

Z obiskom v iztekajoči se sezoni so v gledališču zadovoljni, v sodelovanju z Mestno občino Ptuj pa tudi za naslednjo pripravljajo abonmajsko ponudbo. Kriza zadnjih let se pozna tudi pri obisku, saj je manj šolskih predstav, in tudi zato vztrajajo pri cenovno dosegljivih vstopnicah.