STA, 20. 11. 2014

Ptujsko gledališče s predstavo Zakaj (n)imamo otrok(e)

Mestno gledališče Ptuj za petek napoveduje novo premiero. Tokrat bo na sporedu predstava Zakaj (n)imam otrok(e) avtoric Nike Bezeljak in Nine Šorak, ki sta poskrbeli tudi za režijo in dramaturgijo. Gre za koprodukcijo ptujskega gledališča, Kuda Moment in Cankarjevega doma. Slednji je oktobra že gostil predpremiero.

Foto: Arhiv MGP

V predstavi, ki obračunava z miti o ženskosti in materinstvu, igrata Alida Bevk in Minca Lorenci, za kostumografijo in scenografijo je poskrbela Tijana Todorović, avtor glasbe pa je Beno Gec.

Kot so sporočili iz ptujskega gledališča, se predstava ukvarja s pomenom vloge matere za žensko identiteto. V njej nastopata glasova dveh žensk, pa tudi glasovi, ki so se vanju prikradli zaradi družbenega pritiska, vzgoje, psihične stiske. Vsak glas s svojim stališčem, izjavo, predsodki, pogledi, dvomi in občutki.

Skozi te glasove predstava uprizoritveno raziskuje določujoče žensko telo. Skuša odgovoriti, na vprašanja kaj ženska pridobi in kaj izgubi, če postane mati, iz katerih razlogov ženska ne postane mati, pa tudi zakaj se bojimo imeti otroke oziroma zakaj je imeti otroke nekaj samoumevnega.

Avtorici predstave je ob tem zanimalo tudi žensko telo, ki vse življenje deluje za izpolnitev biološke funkcije nadaljevanja vrste. Telo, ki so se ga ženske v tej funkciji naučile usmerjati in omejevati, torej telo, ki smo ga kulturalizirali, ne pa tudi osvobodili.