STA, 14. 9. 2011

Prvo premiero novogoriškega gledališča preveva poezija Simona Gregorčiča

Dramsko besedilo Kdor sam do večera potuje skozi svet je tretje besedilo Nede R. Bric s primorsko vsebino. Zgodbo o življenju in delu pesnika Simona Gregorčiča je SNG Nova Gorica izbralo za prvi premiero letošnje sezone, ki bo na ogled v četrtek ob 20. uri.

foto Arhiv SNG NG

"Nad predstavo, ki sem jo na vajah že večkrat videla, sem pretresena in vzhičena," je na včerajšnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja SNG Nova Gorica Ira Ratej. Prepričana je, da bi si morali gledališko delo ogledati vsi Primorci in drugi Slovenci, od najmlajšega pa do najstarejšega ter tako spoznati resničnega pesnika Simona Gregorčiča.

Gledališko delo temelji na dveh vzporednih zgodbah - na življenjski poti pesnika in duhovnika Simona Gregorčiča in na zgodbi v sedanjosti, posvečeni "pesnikovi zapuščini". Sodobna zgodba je prikazana na filmskem platnu.

V predstavi odzvanjajo Gregorčičev jezik, odlomki iz pesnikovih pisem in poezije, je še povedala avtorica in režiserka Neda R. Bric. V prvi zgodbi se dotika pesnikove razpetosti med nebom in zemljo, različnimi institucijami, ljubeznijo in poezijo. V drugi, vzporedni zgodbi pa je Bricova raziskala ozadja govoric o pesnikovem zasebnem življenju, se srečala z njegovimi sorodniki in vse skupaj sestavila v zgodbo današnjega časa.

"Upam, da mi je uspelo prikazati pesnika, ki je bil v času svojega življenja ljubljen in spoštovan, kot dobrega človeka. Delo je sicer nastalo na podlagi zgodovinskih dejstev, z resničnimi dogodki in osebami, katerim pa sem spremenila imena," je še dejala Bricova.

Simona Gregorčiča bodo upodobili trije igralci, Peter Harl, Blaž Valič in Ivo Barišič, ob njih pa bodo zaigrali še Vesna Vončina, Dušanka Ristić, Gorazd Jakomini, Marjuta Slamič in Matej Puc. Glasbo je prispeval Aldo Kumar, dramaturgijo Martina Mrhar, lektor je bil Srečko Fišer, avtorica scenskih videov in realizatorka igranega filma pa Polona Zupan. Scenografa sta bila Rene Rusjan in Boštjan Potokar, kostumografinja Tanja Zorn Grželj. Avtor video animacije je Matic Leban, avtor posnetkov Soče Marko Krašovec in oblikovalec svetlobe Samo Oblokar.

V novogoriškem gledališču bodo sredi oktobra na oder postavili celotno "primorsko" trilogijo Nede R. Bric - 11. oktobra bo ponovno zaživelo delo o bratih Rusjan, 13. oktobra gledališka zgodba o aleksandrinkah, 15. oktobra pa zgodba o pesniku Simonu Gregorčiču.