STA, 14. 6. 2010

Prva štipendija Ustanove Tarasa Kermaunerja

V kraški vasi Avber so v petek, 11. junija podelilo prvo štipendijo Ustanove Tarasa Kermaunerja, ki jo je prejel Gašper Troha.
:
:

Štipendija je namenjena mladim avtorjem, ki se strokovno ukvarjajo s področjem refleksije dramatike. Kulturni program, ki sta ga oblikovala igralec Kristjan Muck in pevka Ljoba Jenče, je povezovala predsednica ustanove Manca Košir.

Štipendijo v vrednosti 3000 evrov so Trohi podelili na kraškem dvorišču Kermaunerjevega doma v Avberju, kjer je Kermauner (1930 - 2008) 30 let razvijal svojo filozofsko misel predvsem na področju slovenske dramatike.

Troha bo v raziskavi z naslovom Slovenska dramatika v devetdesetih letih in 21. stoletju, za katero je prejel štipendijo, skušal odgovoriti na vprašanje, kako je slovenska dramatika iskala svoj prostor pod soncem v spremenjenih družbenih razmerah in katere vsebinske ter formalne novosti lahko odgovorijo na njene sedanje izzive.

Ustanova Tarasa Kermaunerja
je bila ustanovljena v spomin premišljevalca, akademika dr. Tarasa Kermaunerja, z željo promovirati njegovo delo in gojiti micelijski duh njegove nove znanstvene paradigme, piše na spletni strani ustanove.

Ustanova štipendijo razpiše na dan Kermaunerjevega rojstva, to je 13. aprila, podeli pa jo na dan njegove smrti, 11. junija.

Člani upravnega odbora Ustanove Tarasa Kermaunerja so Jelka Ciglenečki, Mitja Čander, Matjaž Gantar, Alenka Goljevšček, Sanja Grobovšek, Dušan Jovanović, Manca Košir, Saša Pavček in Ivo Svetina.
gost

Manca Košir je ostala kao mitska Janica iz filma Breza A Babaje

2. 11. 2011