PGK, 16. 1. 2013

Prva premiera Mladinskega odra Kranj v Stolpu Škrlovec

V četrtek, 17. januarja 2013, ob 20. uri bo v dvorani Stolpa Škrlovec Kranj Mladinski oder Kranj premierno uprizoril sodobno dramo Evalda Flisarja Nora Nora.
foto Ana Veronika Kralj
foto Ana Veronika Kralj
foto Ana Veronika Kralj

Mladinski oder Kranj so jeseni 2012 ustanovili člani gledališke skupine Gimnazije Kranj, ki je lani pripravila odmeven muzikal Kabaret ter avtorsko predstavo Ajdina Huzejrovića Sandrin. Nekdanjim članom so se po avdiciji pridružili še novi. Čeprav je večina od dvajseterice članov iz Kranja in okolice, jih nekaj prihaja tudi od drugod. Njihovi načrti so ambiciozni: v enem letu pripraviti tri premiere. Prvi, predstavi Nora Nora, naj bi sledili še dve, otroška Pet Pepelk in Dogodek v mestu Gogi.

Na začetku njihove ustvarjalne poti jim je na pomoč priskočilo Prešernovo gledališče Kranj, ki upravlja dvorano Stolpa Škrlovec, prav tako pa jim je ponudilo prostor za vaje in tehnično ter organizacijsko pomoč.

Pod režijo Flisarjeve drame se podpisuje mladi režiser Žiga Martinjak, ki je svojo gledališko pot začel kot igralec v Kabaretu. Z njim so pri nastajanju predstave sodelovali še Brigita Košmrlj kot lektorica, Ajdin Huzejrović pri izboru glasbe, Marko Koren pri oblikovanju luči in fotografinja Ana Veronika Kralj ter igralci Urška Useničnik (Nora 1), Teo Ukmar (Torvald 1), Eva Kryštufek (Nora 2) in Ajdin Huzejrović (Torvald 2).

Evald Flisar je leta 2004 za dramo Nora Nora prejel Grumovo nagrado, potem pa je bila večkrat uspešno uprizorjena tako v Sloveniji kot v tujini (lani je na Tednu slovenske drame z uprizoritvijo Nore Nore uspešno gostovalo Bosansko narodno gledališče (BNP) iz Zenice). V dramski parafrazi Ibsenove klasike Nore nas avtor sooča z večno dramatičnim odnosom med žensko in moškim, z vprašanjem, kako ljubezni podaljšati »rok trajanja«, s tem pa odpira tudi večno dilemo o tem, »zakaj smo tako težko sami in očitno še težje za vedno skupaj«.