Kaja Novosel, Program Ars, 24. 10. 2023

Prisluhniti radijski igri: biti skupaj

Uredništvo igranega programa nadaljuje zaznamovanje 60-letnice programa Ars in 95-letnice slovenske radijske igre: tako z deli, ki slavijo bogastvo zgodovine radijske igre, kot z novo premiero igre za mlade poslušalke in poslušalce na Prvem programu.
:
:

Foto: Pixabay

Teden začenja že četrti del dokumentarno-igranega niza šestih oddaj o zgodovini slovenske radijske igre, ki bo tokrat ob podpori bogatega in nostalgičnega arhivskega gradiva pripovedovala o Franetu Milčinskem – Ježku, legendi slovenskega povojnega radia: ohranjenih je nekaj njegovih izjav, o njem in njegovem delu pa so v oddaji z naslovom Fenomen Ježek spregovorili tudi njegovi sodobniki. Prejšnji trije deli serije avtorja in režiserja Petra Zobca so na voljo za kasnejše poslušanje v podkastu Radijska igra in na portalu RTV 365 pod naslovi Od začetka do druge svetovne vojneDruga svetovna vojna in Radijska igralska skupina.

V četrtek ob 22.05 pa se bodo poslušalke in poslušalci programa Ars lahko podali na popotovanje v davno in daljno Indijo: radijska igra Zgodba o Savitri je del obsežnega staroindijskega epa Mahabharata v kar 106.000 kiticah oziroma t. i. šlokah. V ep so različni brahmanski avtorji vključili filozofske, religiozne in poučne odlomke, pa tudi mite in zgodbe – taka je zgodba o skromni in zvesti Savitri, ki z modrostjo in ljubeznijo pri bogu smrti doseže vrnitev svojega moža v življenje. Zgodbo o Savitri je prevedla slovenska indologinja Vlasta Pacheiner Klander, protagonistko je interpretirala Nataša Tič Ralijan, igro pa je režiral Jože Valentič.

Tričlanska družina se zbere pri nedeljskem kosilu in med načeloma prijetnim družinskim dogodkom kmalu izbruhne očetova nasilna narava, povezana s tudi danes v družbi še kako opaznimi patriarhalnimi vzorci. Sinova istospolna usmerjenost vodi v dramatičen prepir, ki odstira očetovo agresivno potrebo po nadzoru vse okrog sebe – od žene in sina do sosedov in znancev. Začetna skorajda banalno vsakdanja življenjska situacija se postopoma preveša v dramo s tragičnim koncem … Uhanček je druga radijska igra avtorja Tadeja Meserka, ki je na Uredništvu igranega programa debitiral leta 2006 s prvencem Vegetarijanec in ljudožerci. Radijska igra, ki jo je režiral Jože Valentič, bo na sporedu v torek ob 21.05 na Prvem programu.

Kratka radijska igra: Legende in pesmi

V srednem terminu kratke radijske igre ob 13.05 bodo lahko poslušalke in poslušalci prisluhnili kratki radijski igri Znamenje. Zvočni kolaž se tematsko naslanja na istoimensko domoljubno pesem Simona Gregorčiča, katerega stoosemdesetletnico rojstva bomo praznovali oktobra naslednje leto. Scenarij za kratko radijsko igro z izrazito protivojno mislijo je leta 2002 oblikovala režiserka Elza Rituper, ki je v zvočnem kolažu združila dokumentarne spominske odlomke iz svetovnih vojn in recitacijo pesmi v izvedbi slovenskega igralca Staneta Severja, ki jo je našla v radijskem arhivu; pesmi, vključene v kratko radijsko igro, pa sta zapela Koroški oktet in Slovenski oktet. Še posebej v luči burnih vojnih dogodkov po svetu tako kolaž zazveni še bolj srhljivo, a na neki način tudi upa polno.

Sobotni večer na Prvem programu pa bo zaznamovan s skrivnostnim svetom Indijancev, ki ga še vedno obvladuje duh mitoloških bitij. Ob 22.40 bo na sporedu kratka radijska igra Kuniraja Uirakoča in Kauiljaka – indijansko legendo je prevedel Peter Fajdiga, za radio pa jo je priredila Mojca Jan Zoran. Igro o bogu Kuniraji in mladi ženski z njegovim sinom je režirala Metka Rojc.

Radijska igra za otroke: Premiera radijske igre Skupaj

Mlade poslušalke in poslušalce po prvi slovenski izvedbi dokumentarno-igrane radijske igre za otroke Pogovori prve vrste ta teden čaka še ena premiera: prvič bodo lahko prisluhnili igri Skupaj, ki sta jo napisala grška avtorja Dana Papachristou in Yorgos Samantas, ki sta tokrat prevzela tudi vlogo režiserjev. Igra pripoveduje o perescu, ki ga ob premetavanju posteljnine nežno odpihne iz vzglavnika in ponese po mestu. Na mestnih ulicah sreča ranjeno ptico in med njima se zgodi nepričakovano prijateljstvo, ki ju popelje v mnoge prijetne kraje po svetu – in ki jima z medsebojno pomočjo povrne lastno moč. Radijska igra za otroke je nastala v okviru projekta B-AIR – Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga sofinancirata program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije in Ministrstvo za kulturo RS.

V tem tednu v Berlinu poteka največji evropski festival avdiovizualne umetnosti Prix Europa, na kateri se bosta predstavili igra Pot domov avtorja Mihe Mazzinija v režiji Špele Kravogel (v radijski kategoriji) in radijska opera Morje v zasnovi in režiji Saške Rakef (glasbena kategorija). Produkcija Uredništva igranega programa se sicer redno uvršča med nominirance festivala, zato na programu Ars tudi letos z zanimanjem, a tudi ponosom pričakujejo festivalske odzive in rezultate.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365.

 

Spored radijskih iger med 23. in 29. oktobrom

Ponedeljek, 23. oktober
Radijska igra 22.05 (Ars) – Peter Zobec: Fenomen Ježek

Torek, 24. oktober
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Tadej Meserko: Uhanček

Sreda, 25. oktober
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Simon Gregorčič: Znamenje

Četrtek, 26. oktober
Radijska igra 22.05 (Ars) – Staroindijska ljudska: Zgodba o Savitri

Sobota, 28. oktober
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Indijanska legenda – Mojca Jan Zoran: Kuniraja Uirakoča in Kaviljaka

Nedelja, 29. oktober
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Skupaj

Program Ars, Radio Slovenija