STA, 2. 6. 2023

Prihajajoča sezona novogoriškega gledališča s sproščenim začetkom in koncem

Nova sezona v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica prinaša osem premier ter dve posebni predstavi, so razkrili na novinarski konferenci. Po besedah direktorice Mirjam Drnovšček se bo nova sezona na novogoriških odrih začela in zaključila nekoliko bolj sproščeno, s komedijama.
:
:

Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

"Zavedamo se, da v teh časih vsi potrebujemo več nasmeha na obrazu. In tega bomo gledalcem najhitreje narisali s komedijo," je dejala direktorica gledališča in ob tem izrazila upanje, da premiere v sezoni 2023/2024 obiskovalcev gledališča ne bodo pustile "hladnih, saj so teksti skrbno izbrani, prav tako tudi ustvarjalne ekipe".

Tako bodo sezono začeli septembra s krstno uprizoritvijo satirične komedije Šov ob koncu sveta. Novo slovensko besedilo Nebojše Pop-Tasića je nastalo po naročilu, režijo je prevzela Mateja Kokol.

Tudi druga predstava bo krstna uprizoritev. Avtorsko delo nastaja po zgodovinski povesti Franceta Bevka Umirajoči bog Triglav pod režijskim vodstvom Mojce Madon. "Gre za magistrsko nalogo Mojce Madon, ki je v lanski sezoni naredila zelo uspešno predstavo 52 hertzov," je povedala Mirjam Drnovšček.

V novembru bo premiera krstne uprizoritve Pod svobodnim soncem, besedilo je po romanu Frana Saleškega Finžgarja napisal Goran Vojnović. Uprizoritev, ki jo bo režiral Aleksander Popovski, je koprodukcija. "Gre za koprodukcijo treh velikih gledaliških hiš, poleg našega gledališča še mariborske Drame in Cankarjevega doma, tako da gre res za velik projekt," je poudarila direktorica gledališča.

Sledila bosta dva manjša projekta - Ubesedovanje Pier Paola Pasolinija v režiji Jana Krmelja in klasika Henrika Ibsena Ko se mrtvi prebudimo. April bo prinesel premiero dela več evropskih gledališč, članic Evropske gledališke mreže, z naslovom Najboljša evropska predstava, sezono pa bodo zaključili z glasbeno komedijo Mnogo hrupa za nič Williama Shakespeara v režiji Ivane Djilas. Poleg nekaj gostujočih predstav napovedujejo še krstno uprizoritev plesne predstave Distanca.

Nastal bo tudi projekt v okviru studia SNG Nova Gorica, v katerem ponudijo svojim igralcem priložnost za ustvarjanje svojih projektov. Tokrat bo Radoš Bolčina kot režiser in igralec pripravil dramo Oleanna ameriškega avtorja Davida Mameta. Obeta pa se še evropski mladinski projekt Zvezdice v režiji Žive Bizovičar.

V teh dneh v novogoriškem gledališču začenjajo z vpisom abonmajev, ki bo potekal vse do konca meseca. Vpisati jih bo mogoče tudi v jesenskem času od konca avgusta do konca septembra. V ponudbi ostajajo abonmaji za najmlajše Mali in Veliki polžek, Lutkovni polžek in Gledališke igralnice.

SNG Nova Gorica, repertoarji