JSKD, 16. 5. 2018

Pričenja se Festival Vizije

Predstavniki Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in SNG Nova Gorica so na novinarski konferenci v SNG Nova Gorica predstavili Festival Vizije, ki bo zaključil Teden ljubiteljske kulture. Vizije bodo potekale od 18. do 20. maja 2018.
:
:

Festival Vizije 2018

Ideja festivala je združiti vse mladinske ustvarjalce, ne glede na to, v kateri umetniški zvrsti ustvarjajo. Tako mladi dobijo vpogled v ustvarjalnost sovrstnikov iz vse Slovenije in vseh umetniških izrazov. Festival tako ni postal samo prostor pregleda najkvalitetnejše mladinske ustvarjalnosti, temveč tudi prostor druženja, strokovnega diskurza ter izmenjave mnenj in izkušenj.

Prireditev, ki velja za najpomembnejši festival mladinske kulture v Sloveniji, so predstavili Matjaž Šmalc, direktor festivala in samostojni strokovni svetovalec JSKD za gledališko in lutkovno dejavnost, Sabina Volk Simčič, izvršna vodja festivala in vodja OI JSKD Nova Gorica, Andreja Koblar Perko, vodja Fotovizij in samostojna strokovna svetovalka JSKD za likovno dejavnost, Klavdija Kotar, vodja projekta Lepljenke in vodja OI JSKD Novo mesto, Miha Golob, selektor  festivala, ter Maja Jerman Bratec, direktorica SNG Nova Gorica.

»Festival združuje najboljše mladinske gledališke, lutkovne in rock skupine ter najboljše mladinske fotografe, prvič pa se v tekmovalnem programu predstavlja tudi plesna predstava. V spremljevalnem programu bo predstavljen vseslovenski projekt Lepljenke - kolažnih pesmi, ki so sestavljene iz besednih in nebesednih prvin in tako predstavljajo spoj literature in likovne umetnosti. Festivala se bo udeležilo okoli 150 ustvarjalcev, starih med 15 in 30 let,« je povedal Matjaž Šmalc in dodal, da se bodo predstavile štiri rock zasedbe, osem gledaliških predstav, ena lutkovna predstava, ena plesna predstava ter dvanajst fotografov.

Skupni imenovalec vseh del, produkcij in nastopov, ki se bodo predstavili na Festivalu Vizije, je avtorski pristop, mladinska drznost in prodornost, predvsem pa govorijo o temah, ki zanimajo mlade; preko svojega umetniškega izraza podajajo svoje mnenje in svoj komentar na svet, v katerem živijo.

Po besedah Mihe Goloba, selektorja festivala, je vsebina izbranih gledaliških predstav splošno angažirana: "Predstave brez površnih ideoloških ali drugih političnih populizmov jasno izražajo, kaj o svetu in svoji poziciji v njem razmišljajo in mislijo mladi. Skozi prizmo gledališke umetnosti aktualne teme današnjega časa razprostirajo kritično in inovativno, z jasnim, artikuliranim stališčem, ter v izrazu sodobno ekspresivno nagovarjajo povečini publiko svoje generacije, a dovolj neposredno, iskreno in glasno, da bi jih nujno morali slišati in videti tudi odrasli.«

Maja Jerman Bratec ob rob gledališkim Vizijam dodaja: »Morda je prišel čas, da bi se mladinska ljubiteljska ustvarjalnost povezala s profesionalno, iz česar bi lahko nastal odmevnejši gledališki festival v Novi Gorici, v katerem bi se prepletala mladinsko in odraslo gledališče.«

Fotovizije prinašajo prikaz fotografske dejavnosti. Kot je povedala Andreja Koblar Perko, so mladi fotografi sodelovali na natečaju na razpisano temo, letošnja ima naslov Lepo mi je. Izmed 32 prijavljenih avtorjev in avtoric je žirija za razstavo izbrala 12 tistih, ki  so s serijami fotografij predstavili izviren pogled na tematiko ter hkrati izkazali likovno kreativnost in tehnično kakovost.

V spremljevalnem programu festivala naj omenimo še projekt Lepljenke, v katerem dijaki pod vodstvom mentorjev ustvarjajo vizualno poezijo v slogu Srečka Kosovela. »Projekt je potekal v letih od 2015 do 2018, vanj pa je bilo vključenih 450 gimnazijcev iz trinajstih slovenskih gimnazij in dveh gostujočih iz Trsta in Banjaluke. Mladi so ustvarjali pod mentorskim vodstvom pesnika in pisatelja Sama Dražumeriča ter ilustratorja Petra Škerla. Izhodišče ustvarjanja je bila vizualna poezija Srečka Kosovela,« je povedala Klavdija Kotar. Lepljenke so do 20. maja na ogled tudi v Ljubljani, na Gallusovem nabrežju, v okviru razstave Odprta galerija.

Ustvarjalci na vseh umetniških področjih so se na festival uvrstili preko območnih in regijskih srečanj ter natečaja, celoten program pa bo spremljala strokovna žirija, ki na koncu izbere dobitnike festivalskih nagrad – vizionarjev.  »Ta vikend se v Novi Gorici obeta bogato festivalsko vzdušje, polno kreativnosti in mladostne energije. Ne moremo se strinjati s tem, da so mladi nezainteresirani za svet okrog sebe. V svojem umetniškem udejstvovanju in iskanju lastne resnice so namreč zelo inovativni in drzni, zato z veseljem vabimo na naš festival vse ljubitelje umetnosti, ne le mlade,« je za konec na festival povabila Sabina Volk Simčič.

Otvoritev Vizij bo v petek,  18. maja 2018, ob 20.00 v SNG Nova Gorica z avtorskim musicalom Angleške dramske skupine Gimnazije in srednje šola Rudolfa Maistra Kamnik, Društva ŠCRM The Tribe. Le uro pred tem, ob 19.00, pa bo v rotundi SNG potekala otvoritev fotografskega dela Vizij,  Fotovizije. Na ogled bo fotografska razstava izbranih avtorjev na temo Lepo mi je. V soboto bo poleg gledališkega dela festivala v KC Mostovna ob 21.30 prikaz projekta Lepljenke, čemur bo sledil koncert Rockvizije. Festival se bo 20. maja 2018 zaključil s podelitvijo nagrad – Vizionarjev v SNG Nova Gorica ob 17. 00.

 

Povezava: Programska knjižica festivala Vizije 2018 (PDF)