SiGledal, 8. 4. 2024

Oblačilni pojmovnik za mlade

V zbirki Pojmovnik je pri Založbi Aristej pred kratkim izšla že 15. knjiga. O zgodovini oblačil, tekstilu in poklicih povezanih z njim piše Belinda Radulović, Borštnikova nagrajenka za kostumografijo leta 2006 in 2012. Ilustracije za knjigo je pripravil Izar Lunaček.
:
:

Foto: Arhiv Založba Aristej

Oblačila niso samo življenjska potreba ljudi, ampak razkrivajo tudi družbeni status in želje po samouresničitvi vsakega posameznika. Oblačilni pojmovnik popelje skozi zgodovino oblačil ter tekstila in predstavi značilne poklice, kose oblačil ter zahodne kodekse oblačenja. Razkrije tudi zakulisje ustvarjanja mode in modnih smernic ter vplive modnih ikon, filma, glasbe in spletnih vplivnežev nanje. Ustavi se ob družbeni vlogi oblačil, ki razkrivajo veroizpoved, socialni status in spol, slednjega pa lahko tudi zakrivajo. V Pojmovniku spoznate tudi proizvodnjo oblačil, ki je druga najmočnejša gospodarska panoga na svetu in močno obremenjuje okolje. Poleg hitre mode in sprememb v vedenju potrošnikov knjiga predstavi še alternativo: trajnostno modo in recikliranje, so o knjigi zapisali pri založbi.

Belinda Škarica je mednarodno uspešna modna oblikovalka. Po letu 2005 je zapustila modno sceno in pričela ustvarjati v gledališču, kjer kot kostumografinja deluje pod imenom Belinda Radulović in je danes ena izmed najbolj prepoznavnih slovenskih gledaliških kostumografinj ter soustvarjalka številnih nagrajenih in legendarnih predstav. Za svoje delo je prejela več domačih in mednarodnih nagrad. Ena od njih je Borštnikova nagrada za kostumografijo leta 2006 in 2012.

Oblačilni pojmovnik za mlade, Belinda Radulović

SiGledal, STA, 6. 7. 2018
Umrl je igralec Alojz Milič
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 24. 3. 2020
Gledališče iz domačega naslanjača
Anita Volčanjšek, SiGledal, 11. 11. 2010
Posebno obdobje ...