STA, 1. 4. 2020

Prestavljen sloviti festival Wagnerjeve glasbe v nemškem Bayreuthu

Festival Richarda Wagnerja v nemškem Bayreuthu bo zaradi ukrepov v boju proti novemu koranavirusu prestavljen, so v torek naznanili organizatorji. Dodali so, da bo festivalski urnik v prihodnjih letih potreboval nekaj prilagoditev. Težko pričakovana nova postavitev Wagnerjeve tetralogije Nibelungov prstan bo najverjetneje na sporedu leta 2022.
:
:

Foto: Pixabay

Za letošnjo izdajo festivala z več kot stoletno tradicijo so organizatorji napovedali novo postavitev Nibelungovega prstana - cikla štirih glasbenih dram, v katerem so Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov. Na njej dela mladi avstrijski režiser Valentin Schwarz, za pultom pa bo finski dirigent Pietari Inkinen, ki je s tem delom pritegnil pozornost že leta 2013 v Melbournu.

Po zadnjih napovedih bo premiera te uprizoritve šele v letu 2022, ob čemer je bavarski minister za kulturo Bernd Sibler, zagret podpornik festivala v Bayreuthu, izrazil obžalovanje. "Za kulturno življenje je odpoved premiere grenka izguba," je dejal.

Festival Wagnerjevega glasbenega gledališča je v bavarskem mestecu Bayreuth, v katerem z vmesnimi prekinitvami poteka od leta 1876, zavezan tradiciji, umetniško vodstvo pa je v rokah njegovih potomcev. Od konca julija do konca avgusta se ponavadi v gledališču na t.i. Zelenem griču izmenjujejo uprizoritve njegovih najtehtnejših stvaritev. Letošnji zamik izvedbe bo prvi po drugi svetovni vojni.

Festivala se udeležujejo ljubitelji opere in tudi številne znane osebnosti. Med njimi je nemška kanclerka Angela Merkel s soprogom, profesorjem Joachimom Sauerjem.

Vodja festivala Katharina Wagner, sicer pra pra vnukinja velikega skladatelja, je ob zamiku festivala dejala, da jih to seveda žalosti, tudi zaradi tega, ker bo na novo postavitev Nibelungovega prstana potrebno še malo počakati. "A zdravje ima prednost," je poudarila.

Wagnerjev festival, Koronavirus