PGK, 11. 6. 2013

Prešernovo gledališče Kranj bo poleti in jeseni gostovalo na številnih mednarodnih festivalih

Predstava 25.671 danes gostuje v posebnem programu 37. dnevov satire Fadila Hadžića v Zagrebu. S tem gostovanjem pa se poti za to predstavo Prešernovega gledališča ne bodo končale...
:
:

foto: Mare Mutić, Prešernovo gledališče Kranj

Danes bo predstava 25.671, avtorski projekt Prešernovega gledališča, gostovala na 37. dnevih satire Fadila Hadžića. V jeseni pa se obetajo še nova mednarodna gostovanja.

Predstava 25.671, ki opozarja na nerešen problem izbrisanih v republiki Sloveniji, ne odmeva samo v slovenskem gledališkem prostoru, pač pa tudi izven meja Slovenije. Predstava je bila tako povabljena na 12. festival bosansko hercegovske drame v Zenico, 11. junija pa sledi še gostovanje v Zagrebu.

Prešernovo gledališče s predstavo 25.671 gostovalo v spremljevalnem programu festivala.

To pa ni edino gostovanje, ki se obeta tej kotroverzni predstavi. Avtorski projekt  je nastajal pod režijskim vodstvom Oliverja Frljića v njem pa igrajo Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Matjaž Višnar, Maja Frančeškin, Maja Rekar in Bojan Stojanov. Predstava je zbudila tako ogorčene reakcije nekaterih gledalcev kot izjemno navdušenje drugih, politiki so jo večinoma prezrli, brez dvoma pa so jo opazili kritiki, gledališki teoretiki in še posebej selektorji tujih festivalov. Jeseni Prešernovo gledališče Kranj s to predstavo gostuje najprej v Srbiji in sicer v Kragujevcu, Beogradu in na mednarodnem festivalu Joakim interfest, potem še na enem najpomembnejših mednarodnih gledaliških festivalov v srednji Evropi – na Divadelni Nitri na Slovaškem.

V ponedeljek pa bo na festivalu Zlati lev (Zlatni lav) v Umagu gostavala še ena uspešnica Prešernovega gledališča iz letošnje sezone.  Za nagrade festivala se bo potegovala predstava Marlene Dietrich, Nebojše Pop-Tasića v režiji Primoža Ekarta. V predstavi, ki je ob dvajsetletnici smrti Marlene Dietrich prikazala dvojnosti njenega življenje (ljubezen do domovine in nasprotovanje nacizmu, zasebnost in slava, oder in film) bodo nastopili Darja Reichman, Vesna Pernarčič in Miha Rodman.

Povezave:

PGK, Sarajevo, Umag, Zlati lev, Dnevi satire Fadila Hadžića, Hrvaška, Srbija