SiGledal, 10. 12. 2021

Prešernova nagrada za študente UL tudi študentu AGRFT

Eden izmed letošnjih prejemnikov Prešernovih nagrad za študente, ki jih podeljuje Univerza v Ljubljani, je tudi diplomant prvostopenjskega študija Dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT Aljoša Lovrić Krapež za delo z naslovom Weltschmerz: Dramsko besedilo in razprava o gledališču krutosti in jeziku telesnega v njem.

Delo, ki je nastalo pod mentorstvom izr. prof. mag. Žanine Mirčevske in prof. dr. Tomaža Toporišiča izpiše koronski čas brez moraliziranja, lamentiranja nad izgubljeno svobodo, ali spuščanja v brezplodni disutopizem oziroma utopizem. Vanj vstopa neobremenjeno, duhovito, in modro. Nedvomen umetniški presežek zrcali izvirna misel o svetu, v katerem se je dan znašel.

V obrazložitvi za nagrado so med drugim tudi zapisali, da drama Weltschmerz zagotovo zavzema pomembno mesto v trenutnem slovenskem dramskem pisanju nasploh.

Univerza v Ljubljani s podeljevanjem nagrad študentom za najboljša dela spodbuja kakovost znanstveno-raziskovalne in umetniške dejavnosti študentov do zaključene 2. bolonjske stopnje izobrazbe oz. enovitega magistrskega študija. Postopek in izbor vodi Komisija za Prešernove nagrade študentom, ki vsako leto podeli do 12 nagrad.

Za nagrade se lahko potegujejo dela študentov, predložena v predpisanem načinu in obliki, ki izrazito presegajo redne študijske zahteve in so bila zaključena med 1. 9. preteklega in 31. 8. tekočega študijskega leta. Študenti na članici univerze vsako leto do 10. septembra predložijo dela, s katerimi se želijo potegovati za nagrado.

Rektor podeljuje nagrade na slovesni prireditvi vsako leto ob obletnici rojstva Franceta Prešerna in ob tednu univerze. Nagrajenec prejme listino s Prešernovo podobo in denarno nagrado.

Aljoša Lovrić Krapež, Prešernova nagrada, AGRFT

Katarina Koprivnikar, SiGledal, 8. 12. 2011
GAŠPER TIČ: Protejski značaj
Kaja Cencelj, SiGledal, 4. 12. 2012
E-rojevanje ptujskega gledališča v drugo
Pia Brezavšček, SiGledal, 27. 9. 2011
Raznorodnost forme in kvalitete