Gledališče Ane Monro, 20. 4. 2012

Prešerna Ana - praznovanje svetovnega dneva plesa

Gledališče Ane Monro bo 26. aprila v Ljubljani že tretjič organiziralo Prešerno Ano, spomladanski ulični festival, ki v ospredje postavlja plesni gib v javnem prostoru.
:
:

Prešerna Ana 2011 / foto Bojan Okorn

Leto 2012 bo za Gledališče Ane Monro leto obletnic. Praznuje namreč častitljivih 30 let delovanja. Starejše generacije se mogoče še spomnite Pocestnega gledališča Predrazpadom, predhodnika Ane Monro in predstav kot so: 1492 ali Ali lahko predvojna striptizeta danes še sploh kaj pokaže, Bibol, Inspector Shwake, Strelišče Cirkusa Kansky, Sanremo, Pekovska sodba, Diva Divanova, Piknik, Čistilke, Poroka ...  Med 7. novembrom in 7. decembrom 2012 bomo obletnico obeležili tudi s posebno fotografsko razstavo na prostem, retrospektivo delovanja Gledališča Ane Monro (ob nabrežju Ljubljanice, Krakovski nasip). Še prej v juniju nas čaka že 15. izvedba največjega mednarodnega festivala uličnega gledališča pri nas, Ane Desetnice.

A festivalsko dogajanje na prostem odpiramo z najmlajšo članico, Prešerno Ano. Festivalom, ki v ospredje postavlja plesni gib in je namenjen praznovanju svetovnega dneva plesa (29. april). Prešerna Ana bo tokrat potekala v četrtek 26. aprila v središču Ljubljane, akciji pa se pridružujejo tudi v Novi Gorici in Šempetru pri Gorici ter v Mariboru.

V preteklih letih je Prešerna Ana potekala v soorganizaciji s Fičo baletom – ta je z NOMAD Dance Academy Slovenija v okviru akcije Go out and dance zadnja leta skrbel za plesne intervencije po celem Balkanu. V letošnjem letu se ti posvečajo drugim projektom, a praznovanje v čast svetovnemu dnevu plesa (29. april) se nadaljuje.

Gledališče Ane Monro je tudi tokrat k sodelovanju povabilo številne slovenske plesne ustanove, društva, klube, zavode in svobodne umetnike. Ti bodo v središču Ljubljane predstavili različne plesne zvrsti, od sodobnega giba do družabnih plesov. Na uličnem plesišču se jim bodo lahko pridružili tudi vsi obiskovalci festivala.

Že v letu 2011 se je praznovanju svetovnega dneva plesa pridružila Nova Gorica in tudi tokrat bo tako. V sodelovanju z umetniškim društvom M&N Dance Company in društvom Terpsihora – Plesnim centrom Šempeter-Vrtojba se bo plesalo tudi v Novi Gorici in Šempetru pri Gorici. Podobno kot lani bo plesala tudi štajerska prestolnica. V Mariboru bodo zaplesali v okviru projekta Živih dvorišč!

Program letošnje plesno razpoložene Prešerne Ane bo imel nekoliko drugačno obliko. Začel se bo namreč s plesno povorko po ulicah v središču Ljubljane. Zbor plesalcev in seveda vseh obiskovalcev bo ob 16.30 na Tromostovju. V sodelovanju z Radiem Študent, ki bo poskrbel za primerno glasbeno spremljavo bo povorka krenila na pot in plesala ob frekvenci 89,3 MHz (ali prek streama na www.radiostudent.si - za vse tiste, ki bodo ostali doma). Povorko bo spremljal tudi animator Luka Korenčič. Predvidena je trasa: Tromostovje–Stritarjeva ulica–Robbov vodnjak–Mestni trg–Čevljarski most–Hribarjevo nabrežje–Dvorni trg–Kongresni trg. Med povorko bodo obiskovalci lahko spremljali tudi številne plesne intervencije ter nastope. Vse skupaj se bo, kot rečeno, zaključilo na Kongresnem trgu (ob cca 18:30), kjer se bodo odprla različna plesišča, na glavnem odru pa se nam bodo predstavile tudi nekatere plesne skupine.

Standardni in latinskoameriški plesi, swing, salsa, orientalski plesi, flamenko, hip hop, sodobni ples, modern, kavbojski line dance – obetajo se torej ritmi za vse okuse. Obiskovalci pa lahko glasbo za svoje plesne korake prinesejo tudi s seboj. Ob 21. uri bomo namreč na Kongresnem trgu odprli Paviljon plesnoglasbenih želja – za solo ples, ples v dvoje, troje ... Obiskovalce zato vabimo, da imajo s seboj tudi svoje CD-je oz. glasbo na USB-ključu.

V primeru slabega vremena Prešerna Ana NE odpade, le program bo malce okrnjen. A povorka se lahko giblje tudi z dežniki, na Kongresnem trgu pa nam bo na voljo pokriti oder.

Prešerna Ana

Povezani dogodki

Gledališče Ane Monro, 20. 12. 2013
Prihaja zimski festival uličnega gledališča Ana Mraz
Gledališče Ane Monro, 26. 1. 2015
ŠUGLA znova odpira svoja vrata