SiGledal, 15. 5. 2015

Prepoved Houellebecqa v Dubrovniku

Po poročanju hrvaških medijev je bila zaradi varnostnih razlogov odpovedana predstava Michela Houellebecqa po romanu Osnovni delci, ki bi morala biti premierno predstavljena na 66. Dubrovniških poletnih igrah v juliju.

Michel Houellebecq / Foto: Mariusz Kubik, Wikimedia Commons

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je zaradi poziva Dubrovniško-Neretvanske županije s programa Dubrovniških letnih iger umaknilo sporno predstavo, kot je potrdila tudi ravnateljica festivala Ivana Medo Bogdanović. Po njenih besedah predstava sicer nima nobene povezave z verskimi prepričanji, a bo navodilo ministrstva vseeno upoštevala. Namesto prepovedane predstave bodo predvidoma v dveh mesecih skušali postaviti novo, z isto zasedbo in režiserjem.

Po napadu na časopis Charlie Hebdo je bil Michel Houellebecq, katerega zadnji roman Soumission (Podrejenost) so mnogi označili za islamofobnega, pod stalno policijsko zaščito in se v javnosti ni pojavljal. Zaradi domnevno antimuslimanskih vidikov avtorjevega pisanja so po pisanju hrvaških časnikov v skrbeh tudi predstavniki Dubrovniško-Neretvanske županije, saj imajo, kot je izjavil župan Nikola Dobroslavić, v svoji sredini bošnjaško skupnost, s katero negujejo dobre odnose in ne bi želeli, da se zaradi gledališke predstave ti odnosi skrhajo. Kot je še dodal, ne želijo ustvarjati atmosfere strahu in nelagodja ter prispevati k napetim odnosom.

Odzvalo se je tudi hrvaško ministrstvo za kulturo, ki je v svoji izjavi zapisalo, da kljub zagovarjanju načela umetniške svobode v tem primeru ne gre zanemariti varnostne ocene ministrstva za obrambo.

Dubrovnik, Michel Houellebecq, Dubrovniške poletne igre