Flota, 21. 11. 2016

Premierni duet Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška: Iščeta enost znotraj dveh

V torek, 22. novembra, bo ob 20. uri v Plesnem teatru Ljubljana v organizaciji zavoda Flota premierno uprizorjena nova plesna predstava mladih avtorjev Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška “Ejlijen ekspres/ Alien Express”. Duet v katerem raziskujeta vesolje v sebi in iščeta enost znotraj dveh.
:
:
Foto: Sunčan Stone
Foto: Sunčan Stone

Zavod Flota predstavlja novo plesno predstavo avtorjev in plesalcev Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška, ki raziskuje odnos med plesalcema ter vse, kar se pojavi med njima kot posledica dveh nasprotij. Predstava Ejlijen ekspres / Alien Express uprizarja njun lastni plesni izraz, ki ga razvijata na podlagi plesnih principov, s katerimi sta se srečala: urbani plesi, sodobni ples, kontaktna improvizacija, joga. Tako sta skozi združevanje teh principov pričela razvijati povsem svojevrsten plesni izraz, ki ga dojemata kot posledico občutij, emocij in energije, ki se pretaka med njima. V predstavi avtorja medsebojni odnos raziskujeta do ekstrema, saj pravzaprav iščeta enost znotraj dveh.

“Gledalca peljeva na notranje potovanje, izkušnjo. Prikaževa najin odsev in s poglobljenostjo težnje poskušava doseči eno z vsem,“ sta napovedala avtorja. Njuno glavno vodilo je širjenje lastne percepcije dojemanja realnosti, od tod tudi naslov: gre za odkrivanje vesolja v sebi, predstava je "astralni vlak", ki gledalca popelje na potovanje od dvojnosti do enosti.

Za Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška je ples način življenja. Gašper pleše že od svojega tretjega leta, Žigan pa se je s plesom pričel ukvarjati pri trinajstih letih. Na začetku sta se kalila v urbani plesnih stilih (hip hop, break dance, popping, locking), kjer sta dosegla zavidljive mednarodne rezultate, kasneje pa je na oba pomembno vplival sodobni ples.

Žigan Krajnčan se je rodil 2. oktobra 1995 v Kranju. V času osnovne šole je igral, pel in plesal v 2 muziklih in filmu. Prvi musical - The Sound of Music je imel več kot sto ponovitev. Sodeloval z znanimi slovenskimi režiserji in igralci, kot so Jurij Zrnec, Miha Hočevar, Uroš Smolej, Matjaž Pograjc. Po končani OŠ se je vpisal na gimnazijo s poudarkom na sodobnem plesu. V tem času je prejel več nagrad in sodeloval v šolskih produkcijah pod mentorstvom Maje Delak, Matjaža Fariča, Gašperja Tiča, Matije Ferlina, Kaje Lorenci.

Gašper Kunšek se je rodil 18. julija 1997 na Jesenicah. Od malih nog je treniral nogomet in ples, vendar je kmalu ples postal prioriteta. Pleše zadnjih 14 let. 9-krat zaporedoma je prejel 1. nagrado na državnem tekmovanju IDO. Sodeloval je v predstavi Pozabaa avtorice Ivane Djilas, je član Abismo crew, ekipe Urban Roof ter Hidden Slvic DNA.

Ponovitev predstave bo 23. in 24. novembra ob 20:00 v Plesnem teatru Ljubljana.

Povezani dogodki