Flota, 17. 8. 2012

7. Front@ sodobnega plesa – festival

Murska Sobota se tudi letos postavlja ob bok velikim evropskim centrom sodobnega plesa, saj bo tam že sedmo leto zapored potekal mednarodni festival Front@ sodobnega plesa. V produkciji zavoda Flota, pod umetniškim vodstvom Matjaža Fariča, se bo med 24. avgustom in 1. septembrom zgodilo več kot 33 dogodkov in predstavilo čez 300 nastopajočih.

Festival Front@, ki poteka v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, letos združuje mednarodne in lokalne produkcije - poleg posameznikov in skupin iz Avstrije, Finske, Hrvaške, Madžarske, Slovenije, Slovaške in Velike Britanije bodo na odru Gledališča Park nastopili tudi osnovnošolci in upokojenci iz Murske Sobote. Med izjemnimi plesnimi predstavami, ki jih bo festival ponudil občinstvu, velja izpostaviti predstavo LOL – Lots Of Love (Veliko ljubezni) skupine Protein iz Velike Britanije. Predstava je bila nagrajena na Edinburškem festivalu in z Nacionalno plesno nagrado, ki jo podeljujejo plesni kritiki v Veliki Britaniji. Na Fronto se vračajo Les SlovaKs (Slovaška/Belgija) s predstavo Pot Domov, stari znanci festivala Liquid Loft (Avstrija) pa bodo izvedli njihovo najnovejšo predstavo Mush Room – Popolni vrt.

Obiskovalci si bodo poleg plesnih predstav lahko ogledali tudi projekcije plesnih filmov ter razstavo plesnih fotografij znanega britanskega mojstra plesne fotografije Chrisha Nasha. V okviru festivala bodo potekale tudi celodnevne plesne delavnice (v sodelovanju z JSKD) in delavnica plesne fotografije.
 
Kot vsako leto festival namenja prostor tudi mladim plesalcem. Predstavili se bodo nagrajeni mladi plesalci iz tekmovanja OPUS 1, dijaki Umetniške gimnazije Ljubljana, smer sodobni ples, dijaki Šole Ane Maletić iz Zagreba ter študenti akademij iz Salzburga (SEAD), Linza (IDA) in Budimpešte.

Teoretski del festivala zaznamujeta konferenci Umetnost in javni prostor (v sodelovanju s Kulturno stično točko Slovenije) ter konferenca o prihodnosti plesnega izobraževanja, ki jo bo vodil direktor akademije za sodobni ples iz Budimpešte, g. Ivan Angelus.
 
Festival Front@, ki v Murski Soboti poteka že od leta 2006, letos prinaša dvakrat več programa, s svojo lego v bližini treh meja pa privablja tudi mednarodno publiko.

Delovanje festivala je vpeto v mednarodno mrežo Beyond Front@, ki je nastala s širitvijo programa festivala V njej sodelujejo umetniki in organizacije iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Slovenije, Velike Britanije, Slovaške, Portugalske, Italije, Srbije in Grčije.
 
Festival Front@ organizira zavod Flota v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom.
 
Festival Front@ omogočajo in podpirajo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Murska Sobota, Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture ter Program Kultura Evropske komisije.
 
Več o programu, lokacijah in vstopnicah na www.flota.si/fronta.html

Front@

Povezani dogodki