STA, 14. 10. 2022

Premierna uprizoritev plesne predstave Ona v Plesnem teatru Ljubljana

Oder Plesnega teatra Ljubljana bo drevi prevzela Anamaria Klajnšček s plesno-glasovnim solo performansom Ona. Predstavo navdihujejo arhetipi avtoričinih sorodnic, sirene kot mitološka bitja in čarovnice kot realne ženske entitete, ki so bile poimenovanja deležne zaradi strahu pred žensko močjo. Pospremila jo bo avtorska glasba Aurore Bauza.
:
:
Foto: Nora Baylach
Foto: Nora Baylach
Foto: Nora Baylach
Foto: Nora Baylach
Foto: Nora Baylach

"Ona je entiteta, sestavljena iz avre mnogih in različnih žensk. Ona je zgrajena iz več nizov plasti in kopice identitet. Ona je čarovnica. Ona je sirena. Ona je žival, a ne vedno ista. Ona je Hekate, Nyx, Eva, Pandora, Lilith, Medusa, Sycorax... Ona je božanska, a vendar je tudi Ona samo ženska," so zapisali pri zavodu Flota, ki predstavo pripravlja v koprodukciji s Plesnim teatrom Ljubljana.

Slovenska plesalka in kostumografinja Anamaria Klajnšček je snov za performativno predstavo črpala iz knjižne uspešnice Ženske, ki tečejo z volkovi avtorice Clarisse Pinkole Estes, dela In defense of Witches feministične avtorice Mone Chollet in knjige Kaliban in čarovnica Silvie Federici, ravno tako podpornice gibanja za enakopravnost žensk, ter iz knjige Mysteries of the dark moon, ki raziskuje črno luno in božanstva, ki so povezana z njo.

Avtorica je dejavna na področjih sodobnega plesa in performansa, ki ju je izpilila med šolanjem na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana in amsterdamski Akademiji za teater in ples. V sezoni 2017/18 je delala v plesnem ansamblu TanzMainz v Nemčiji. Zadnja leta dela kot samozaposlena v različnih plesnih projektih predvsem v Španiji in Sloveniji. S katalonskim plesalcem Magijem Serro pa ustvarja tudi v kolaborativnem duetu COSSOC, s katerim nastopata na številnih mednarodnih festivalih, so še napisali pri Zavodu Flota.

Ponovitve predstave, za katero je kostume pripravila Gabriela Lotaif, fotografijo Nora Baylach in video Yari Stepanov, bodo 15. oktobra ter 25. in 26. novembra.

Anamaria Klajnšček, PTL, Flota, Ona, Emanat

Povezani dogodki