Opera in balet SNG Maribor, 24. 3. 2010

Premiera: Watching others

Opera in balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 26. marca 2010, premierno uprizorila avtorski projekt Milka Lazarja in Edwarda Cluga Watching others – Gledati druge.
:
:

foto Damjan Švarc

Vodja mariborskega Baleta, koreograf Edward Clug pravi: »Naslov Watching others – Gledati druge ne namiguje na proces opazovanja, ampak na univerzalne principe uprizoritvenih umetnosti. Moj namen ni poudarjati ali spreminjati vsesplošnega gledališkega principa in odnosa, ampak opozoriti na detajle v ustvarjenih situacijah, usmeriti pozornost na to, kar me najbolj zanima – na človeško telo. Seveda je v ospredju ples, gib, ki je moje prvotno in primarno izhodišče, hkrati pa človeško telo še bolj raziskujem, ga še bolj seciram. Osnova tako glasbe kot situacij, ki nastajajo na odru, je valovanje surrealističnih momentov in realnosti.«

Milko Lazar je celotno glasbo zasnoval kot variacije na podlagi dveh Chopinovih preludijev, Preludija št. 14 v es-molu, op. 28, ter Preludija št. 20 v c-molu, op. 28. »Kar me je zanimalo pri Chopinovi glasbi, ni toliko njegova virtuoznost, saj je le-ta relativna in zame povsem postranska; veliko bolj me je zanimala srž njegove glasbe. Želel sem doseči zvočni efekt, ki bi ga lahko opisal kot občutek – kot če bi z majhno kamero vstopil v njegovo glasbo, jo videl znotraj, od koder se potem zdi nenavadno velika in razširjena. To osnovno idejo sem premleval in se nato odločil predelati dva preludija, ki sta me nagovorila. Po poglobljeni harmonski in melodični analizi Chopinovih preludijev sem iz njih izluščil 'Chopinovo kodo', s katero sem ustvaril svoje preludije, ki delujejo nekako tako, kakor da bi kratek trenutek, na primer takt ali dva Chopinove glasbe zamrznil, hkrati povečal in ustavil v času. Nastali preludiji so moja lastna glasba, s Chopinom nimajo več nobene direktne zveze in prvotna preludija tudi nista več prepoznavna. Glasba je minimalistična, polna vračajočih se variacij, ambientalnih momentov oziroma 'zamrznjenih Chopinovih intimnih momentov',« pravi Milko Lazar.

V prvem delu predstave plesalce na klavirju spremlja priznani slovenski pianist Bojan Gorišek, v drugem delu Gorišek izvablja glasbo iz klavirja tako, da po strunah inštrumenta igra s pomočjo različnih predmetov, sočasno pa zveni tudi posnetek, na katerem s klavirskih strun zvoke izvablja Milko Lazar. Strune, na katere igra s prsti in z različnimi predmeti, odzvanjajo do skrajnosti minimalizirane fragmente glasbe, ki smo jo v prvem delu slišali na klavirju. V tretjem delu se Bojan Gorišek od strun ponovno vrne za klaviaturo.

»Koncept predstave je zasnovan na plasteh skulptur znotraj prostorske arhitekture, spremljanju plesa skozi proces odkrivanja in zakrivanja ter prepletanj surrealističnega sveta in atmosfere minimalistične glasbe. Prizori so ena sama iluzija in želim si, da bi domišljija gledalca in neposredno tudi njegova čustva lahko napolnila prostor, ki ga spremlja skozi predstavo,« dodaja Edward Clug.

Od leta 2008 sta Edward Clug in Milko Lazar soustvarila štiri sodobne baletne predstave, Watching others – Gledati druge je njuno že peto sodelovanje.

Avtorska glasba: Milko Lazar
Koreografija: Edward Clug
Glasbeni izvajalec: Bojan Gorišek
Scenografija: Marko Japelj
Kostumografija: Leo Kulaš
Oblikovanje svetlobe: Andrej Hajdinjak
Asistent koreografa: Matjaž Marin
Inspicient: Peter Krajnc
Plesalci: Branka Popovici, Catarina de Meneses, Demetrius King, Dénes Darab, Evgenija Koškina, Gaj Žmavc, Ines Petek, Matjaž Marin, Olesja Hartmann, Sytze Jan Luske, Tijuana Križman, Tiberiu Marta

 

  • Kdaj: v petek, 26. marca 2010 ob 20.00 uri
  • Kje:  v Veliki dvorani SNG Maribor
Opera in balet SNG Maribor, 12. 5. 2010
Giacomo Puccini: Tosca
Opera in balet SNG Maribor, 25. 2. 2010
Premiera: Werther
Opera in balet SNG Maribor, 5. 6. 2009
M. Theodorakis: Grk Zorba