Moment, 9. 6. 2021

Moment napoveduje premiero predstave Kako smo prišli do sem?

Pri Kulturno-umetniškem društvu Moment v okviru festivala uprizoritvenih umetnosti Prestopi napovedujejo premiero predstave Kako smo prišli do sem? v izvedbi Mateja Recerja in Gregorja Zorca. Odvila se bo v petek, 11. 6. 2021, na terasi Čira Čara pri GT22, ponovitev pa bo v soboto, 12. 6., ob 18. uri na isti lokaciji.
:
:
Foto: Andrej Firm
Foto: Andrej Firm
Foto: Andrej Firm
Foto: Andrej Firm
Foto: Andrej Firm
Foto: Andrej Firm
Foto: Andrej Firm
Foto: Andrej Firm
Foto: Andrej Firm
Foto: Andrej Firm

Predstava je nastala decembra, v času zaprtja gledališč, in je rezultat koprodukcijskega partnerstva Kulturno-umetniškega društva Moment iz Maribora in Gledališča Glej iz Ljubljane. 

Matej Recer in Gregor Zorc, dva izjemna pripovedovalca zgodb, nas igrivo potisneta v vrtinec različnih časovnih obdobij, osebnih zgodovin, zgodb svojih staršev, znancev in neznancev. Intimno pripoved naslonita na grozote druge svetovne vojne, ki se bijejo z mirno podgorjansko domačnostjo, strategije preživetja v Jugoslaviji s svetovljanskostjo globalnega kapitalizma, vaško solidarnost z urbanim nezaupanjem, življenje s smrtjo. Koliko razočaranj potrebujemo za pravo ljubezen; koliko strahu, da zberemo pogum za soočenje z neznanim; koliko sovraštva moramo premagati, da začnemo spravo; kolikokrat nam mora spodleteti, da najdemo svoj potencial; koliko izgube moramo preživeti, da smo srečni; kolikokrat moramo oditi, da prispemo; in koliko smrti je potrebnih, da lahko živimo? Sodobna barda nas brezkompromisno soočata s kulturnimi razlikami, drugačnimi časi, a istimi prostori. S prevračanjem družbenih kontekstov skozi individualne zgodbe gradita vpogled v bistvo človeškosti. Avtorja tako bolj kot o sebi govorita o nas. Njuno vprašanje »Kako smo prišli do sem?« hkrati že ponuja odgovor: »Naprej gremo lahko samo skupaj!«

 

Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi v Maribor prinaša kakovostno sodobno neodvisno produkcijo iz tujih in domačih logov. Prve tri edicije so potekale v letih 2010, 2011 in 2012, nato so ga po nekajletnem premoru ponovno obudili leta 2019 in od takrat poteka bienalno. Organizator festivala je Kulturno-umetniško društvo Moment, ki v Mariboru deluje znotraj skupnosti GT22 in programsko osmišlja Intimni oder. Njihov fokus je razvoj sodobnega neodvisnega gledališča in vse, kar temu pritiče.

Kako smo prišli do sem?, Prestopi, Moment, Gregor Zorc, Matej Recer