Moment napoveduje premiero predstave Kako smo prišli do sem?

Avtor: Moment

Pri Kulturno-umetniškem društvu Moment v okviru festivala uprizoritvenih umetnosti Prestopi napovedujejo premiero predstave Kako smo prišli do sem? v izvedbi Mateja Recerja in Gregorja Zorca. Odvila se bo v petek, 11. 6. 2021, na terasi Čira Čara pri GT22, ponovitev pa bo v soboto, 12. 6., ob 18. uri na isti lokaciji.


Foto: Andrej Firm

Predstava je nastala decembra, v času zaprtja gledališč, in je rezultat koprodukcijskega partnerstva Kulturno-umetniškega društva Moment iz Maribora in Gledališča Glej iz Ljubljane. 

Matej Recer in Gregor Zorc, dva izjemna pripovedovalca zgodb, nas igrivo potisneta v vrtinec različnih časovnih obdobij, osebnih zgodovin, zgodb svojih staršev, znancev in neznancev. Intimno pripoved naslonita na grozote druge svetovne vojne, ki se bijejo z mirno podgorjansko domačnostjo, strategije preživetja v Jugoslaviji s svetovljanskostjo globalnega kapitalizma, vaško solidarnost z urbanim nezaupanjem, življenje s smrtjo. Koliko razočaranj potrebujemo za pravo ljubezen; koliko strahu, da zberemo pogum za soočenje z neznanim; koliko sovraštva moramo premagati, da začnemo spravo; kolikokrat nam mora spodleteti, da najdemo svoj potencial; koliko izgube moramo preživeti, da smo srečni; kolikokrat moramo oditi, da prispemo; in koliko smrti je potrebnih, da lahko živimo? Sodobna barda nas brezkompromisno soočata s kulturnimi razlikami, drugačnimi časi, a istimi prostori. S prevračanjem družbenih kontekstov skozi individualne zgodbe gradita vpogled v bistvo človeškosti. Avtorja tako bolj kot o sebi govorita o nas. Njuno vprašanje »Kako smo prišli do sem?« hkrati že ponuja odgovor: »Naprej gremo lahko samo skupaj!«

 

Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi v Maribor prinaša kakovostno sodobno neodvisno produkcijo iz tujih in domačih logov. Prve tri edicije so potekale v letih 2010, 2011 in 2012, nato so ga po nekajletnem premoru ponovno obudili leta 2019 in od takrat poteka bienalno. Organizator festivala je Kulturno-umetniško društvo Moment, ki v Mariboru deluje znotraj skupnosti GT22 in programsko osmišlja Intimni oder. Njihov fokus je razvoj sodobnega neodvisnega gledališča in vse, kar temu pritiče.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-predstave-kako-smo-prisli-do-sem