Bunker, STA, 13. 6. 2013

Premiera Leje Jurišić in Teje Reba: Druga svoboda

Vabljeni na premiero avtorskega projekta koreografinj, plesalk in performerk Leje Jurišić in Teje Reba, ki bo v četrtek 13. junija ob 20.00 v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana.

foto: Petra Veber

Nadarjeni in s stanovsko nagrado Ksenije Hribar nagrajeni avtorici bosta v Drugi svobodi skušali nadgraditi ustvarjalno svobodo, ki sta si jo vzeli že pri njunih prejšnjih projektih.

»Svoboda je nasilen projekt, ki se nenehno spopada z nevarnostjo, da bi padel nazaj pod pregon oblasti, ki predstavlja varnost in ugodje, hkrati pa duši. Svoboda ni nikoli več kot eno generacijo stran od izumrtja. Če želiš osvoboditi Peru, pojdi in osvobodi Peru. Nikoli ne bi smeli nositi spodnjega perila, ker je pomembno, da svobodno dihamo. Ampak najpogumnejše dejanje je še vedno misliti s svojo glavo, naglas. Druga svoboda ne pomeni, da je vse mogoče, temveč, da nihče ni izključen.« (Leja Jurišić in Teja Reba)

V majskem intervjuju je Reba pojasnila, da sta pri delu na predstavi z Jurišićevo ponovno izhajali iz ženske pozicije oziroma ženske zgodovine. Med drugim sta se ukvarjali tudi z aktualno družbeno situacijo in problematikami, s katerimi se srečujemo. "In to skušava ponovno obravnavati ne zgolj jezikovno in tematsko, ampak tudi skozi perspektivo ženskega telesa," je pojasnila.

Jurišićeva je dodala, da ju je zanimalo tudi vprašanje simbioze njune majhne enote dveh kot nasprotje predatorstvu, tekmovalnosti: "Zanimalo naju je, kako bi pokazali, da tudi v simbiozi dveh enkrat en profitira, drugič drugi, tretjič oba, kdaj pa tudi nihče. V smislu konstruktivnega sobivanja."

Projekt je nastal v koprodukciji med zavodom Bunker, društvom Pekinpah / Kink kong in mrežo Imagine 2020 – Arts and Climate Change, ki združuje prizorišča in festivale uprizoritvene umetnosti po Evropi, s ciljem podpreti umetniška dela, ki se dotikajo vzrokov in posledic klimatskih sprememb ter s tem dvigniti osveščanje med umetniško srenjo in občinstvom, vzpodbuditi mobilnost umetnikov, spremeniti produkcijske prakse ter izzvati spremembe znotraj kulturnega sektorja in širše.

Scenografijo, luč in kostume v predstavi podpisuje Petra Veber, avtorsko glasbo Davor Herceg. Po nocojšnji premieri bosta ponovitvi predstave v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana na sporedu še 14. in 15. junija.

Povezani dogodki