SMG, 23. 4. 2009

PREMIERA: Eda - zgodba bratov Rusjan

Prva bo krstno uprizorjena Eda – zgodba bratov Rusjan
:
:

Neda R. Bric je navdih za predstavo našla v zgodovini slovenskega letalstva in bratih Rusjan. Skorajda vsakdo, rojen na področju nekdanje Jugoslavije, pozna našega prvega letalca Edvarda Rusjana, ki je pri petindvajsetih strmoglavil in tako postal prva slovenska, jugoslovanska in avstro-ogrska žrtev letenja. Manj znano pa je, da je bil za njegov uspeh zaslužen tudi njegov starejši brat Josip, celo pobudnik in konstruktor njunih letal, ki pa si nikoli ni upal leteti in je zato po Edvardovi smrti skoraj popolnoma utonil v pozabo.

Teme se avtorica in režiserka loteva skozi prizmo dekleta, ki v iskanju svojih korenin naleti na zgodbo bratov Rusjan, skozi katero se ji razprejo vprašanja o lastnem življenju: koliko smo pripravljeni tvegati pri življenjskih odločitvah in koliko opustiti zaradi okoliščin, strahu, odgovornosti? Kdaj, kako in ali sploh hočemo prestopiti črto, ki loči povprečneža od zmagovalca? So tisti, ki so na vrhu, tam po naključju?

V postavitvi, ki se spogleduje z zgodovino filma kot umetnostjo, ki se je rojevala sočasno z letalstvom, se bodo predstavili igralci ansambla SMG Ivan Peternelj, Robert Prebil in Daša Doberšek ter Ivo Barišič iz SNG Nova Gorica, ob njih pa bo kot gostja zaigrala tudi Jožica Avbelj.

Neda R. Bric se je v preteklosti že uspešno spoprijela z režijo in avtorstvom projekta – zasnovala in na oder postavila je namreč predstavo Trieste–Alessandria Embarked (Štorja od lešandrink), ki jo je napisala Dragica Potočnjak, v kateri se je soočila z eno velikih tem slovenske zgodovine, aleksandrinkami, primorskimi ženskami, ki so v času gospodarske krize kot dojilje, guvernante, sobarice in kuharice odhajale v Egipt, in tragiko njihovih intimnih usod. Predstava je tako v Sloveniji kot v tujini (ekipa je z njo gostovala tudi na »kraju zločina«, v Aleksandriji) doživela izredno topel sprejem in dobila odlične kritike.

Krstna uprizoritev Eda – zgodba bratov Rusjan bo 6. maja 2009 ob 20.00 uri (ponovitve bodo 7. maja, ob 20.00, 12. in 13. maja ob 19.30 ter 21. maja ob 20.00).