SNG Maribor, 9. 11. 2011

Premiera Baleta Slovenskega narodnega gledališča Don Kihot

V Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledaliąča Maribor bo v petek, 11. novembra 2011, ob 19.30 premiera baleta Ludwiga Minkusa Don Kihot v koreografiji Krzysztofa Nowogrodzkega in pod taktirko Alekseja Baklana. Na premieri bodo v glavnih vlogah nastopili Anton Bogov kot Basilio, Tetiana Svitlična kot Kitri in Marin Turcu v vlogi naslovnega junaka.
foto Tiberiu Marta/SNG Maribor
foto Tiberiu Marta/SNG Maribor
foto Tiberiu Marta/SNG Maribor

Balet po literarnih motivih Cervantesovega romana Bistroumni vitez Don Kihot iz Manče ima v zgodovini klasičnega baleta posebno mesto, saj predstavlja prvo v nizu mojstrovin romantičnega baleta, ki sta jo za carsko gledališče Bolšoj v Moskvi leta 1869 ustvarila skladatelj avstrijskega rodu Ludwig Minkus in francoski plesalec, baletni učitelj in koreograf Marius Petipa. Libreto temelji na epizodah med osemnajstim in enaindvajsetim poglavjem Cervantesovega izvirnika, ki se navezujejo na ljubezenski trikotnik med Gamachem, Kitri in Basiliem, kot se liki imenujejo v baletu, in so v nasprotju s protagonističnim tandemom Don Kihota in oprode Sanča Panse osrednji nosilci »akcijskega baleta«.

Glavni moment tehnične briljance klasičnega baleta je zajet v plesnih vložkih ljubezenskega para Kitri in Basilia, ki vseskozi predstavljata romantični ljubezenski ideal; več dramskih oziroma karakternih momentov pa lahko zasledimo predvsem v naslovnem liku namišljenega viteza Don Kihota, zaščitnika viteškega ideala ljubezni, ki predstavlja optimistično in naivno idealistično življenjsko držo, tej pa nasprotuje zemeljski realizem oprode Sanča Panse, ki s svojo požrešnostjo poskrbi za marsikatero komično situacijo.

Don Kihot velja za enega od zahtevnejših baletov, saj združuje elemente dramske komike, tragedije in ironije z virtuozno in tehnično zahtevno koreografijo.

Nastopili bodo solisti in ansambel Baleta SNG Maribor, simfonični orkester SNG Maribor ter dijaki Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Koreografija je delo mednarodno uveljavljenega plesalca in koreografa Krysztofa Nowogrodzkega, ki je znan po svojih svežih in dodelanih modernizacijah klasičnega repertoarja, glasbeno vodstvo pa je prevzel stalni gostujoči dirigent mariborskega Baleta Aleksej Baklan. Scenograf je Juan Guillermo Nova, kostumograf Luca Dall' Alpi, oblikovalec luči Pascal Mérat.

Drama SNG Maribor, 25. 12. 2012
Voščilo Drame SNG Maribor
SNG Maribor, 3. 12. 2010
Ta veseli dan kulture v SNG Maribor
SNG Maribor/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 21. 4. 2020
Slovenska gledališča na spletu: SNG Maribor