SNG Maribor, 27. 5. 2011

Predstavitev repertoarja Drame, Opere in Baleta SNG Maribor za sezoni 2011/2012 in 2012/2013

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, umetniški direktor Drame Vili Ravnjak, umetniški direktor Opere Janko Kastelic in umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter Simfonični cikel in koncertni ciklus Plus za prihajajoči sezoni 2011/2012 in 2012/2013.

»Navkljub recesiji, ki med drugim pomeni tudi (občutno) manj finančnih sredstev, smo se – nemalokrat s hudimi napori – trudili ne le obdržati, ampak tudi dvigniti umetniško raven naših produkcij,« je povedal Danilo Rošker, direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor in dodal: »Upam si trditi, da je pozitivna energija, ki bo oz. naj bi zaznamovala Evropsko prestolnico kulture, stalnica ustvarjalnosti in prizadevanj vseh zaposlenih v našem gledališču – bili smo središče kulture v mestu in širši regiji že dolgo pred težko pričakovanim letom 2012 in bomo, prepričan sem, še dolgo po njem. Ne smemo pozabiti, da leto 2012 sovpada s pomembnim jubilejem – pred 160 leti, leta 1852, je bila na današnjem Slomškovem trgu zgrajena prva gledališka stavba v Mariboru, ki je – dograjena in razširjena – današnje Slovensko narodno gledališče v Mariboru, ki že toliko desetletij sooblikuje mesto in mu daje najvidnejši kulturni pečat. Veselimo se leta 2012, ko bomo – kljub ambiciozno zastavljeni lastni produkciji – vse svoje umetniške ansamble, prostorske kapacitete in tehnične strokovnjake ponudili za izvedbo projektov Evropske prestolnice kulture. In ne samo to – v programskih sklopih EPK-ja bomo dejavno sodelovali bodisi z lastnimi projekti bodisi z domačimi in mednarodnimi produkcijami, ko bomo k sodelovanju povabili svetovno znane gledališke in glasbene ustvarjalce.«

Program Drame v sezoni 2010/2011 tvorita dva vsebinska sklopa: prvi se ukvarja z iskanjem smisla življenja in gledališkega ustvarjanja: Zborovanje ptic v režiji Jerneja Lorencija, Sedem nadstropij v režiji Luke Martina Škofa, Paradoks o igralcu v režiji Sebastijana Horvata, drugi s problematiko partnerskih in spolnih razmerij ter z ljubezenskimi iluzijami: Nevarna razmerja v režiji Aleksandra Popovskega in Sen kresne noči v režiji Damirja Zlatarja Freya.

Kot dodatni del rednega programa bomo v sezoni 2011/2012 pripravili novo uprizoritev za otroke. To bo delo za najmlajše gledalce (starejše od dveh let) po pesniškem besedilu Toneta Pavčka Juri Muri v Afriki v režiji Branke Nikl Klampfer.

Novost dodatnega programa so samostojni igralski umetniškoraziskovalni avtorski projekti, ki jih bodo režijsko in igralsko pripravili člani in članice našega igralskega ansambla. V sezoni 2011/2012 bodo premierno izvedeni trije: Srečni dnevi (Irena Varga, Darka Erdelji, Mojca Simonič), Ženska, ki sem ji bral (Ksenija Mišič, Matevž Biber, Tanja Lužar) in Do tu sega gozd (Nataša Matjašec Rošker in Branko Jordan).

»Ker gledališka umetnost ni neposredna in objektivna preslikava resničnosti, ki jo živimo, temveč le njen komentar ali subjektivno mnenje, bomo 'večerne zarje zahajajoče civilizacije' v našem repertoarju naslednjih dveh sezon prikazovali prek tragičnih in komičnih prispodob ter dramskih zgodb, zlasti tistih, ki so bile napisane v prejšnjih zgodovinskih obdobjih. Sliko (resnico) lažje vidimo, če imamo do nje določeno distanco,« je povedal umetniški direktor Drame Vili Ravnjak in dodal: »Repertoar mariborske Drame zadnjih let označujejo dramska besedila, ki so problemsko aktualna in se živo dotikajo današnje stvarnosti; v večini primerov se ukvarjajo ali s politično-socialnimi vprašanji ali s svetom čustev in intime ali z ontološko-metafizičnimi iskanji; v slogovnem pogledu prevladujejo komunikativni žanri in režijsko atraktivni pristopi – melodrama, komedija, spektakel, performans ...«

Novo sezono Opere začenjajo Hoffmannove pripovedke v režiji Juna Agunia in pod taktirko Marka Letonje, nadaljujejo Črne maske pod taktirko Uroša Lajovica, sledi Vesela vdova v režiji Huga de Ane in pod taktirko Wolfganga Bozica ter zaključuje Ljubezenski napoj v režiji Cesara Lievia in pod taktirko Ivana Repušića.

»Leta 2012, ko bo Maribor Evropska prestolnica kulture, se bomo povzpeti na njen 'prestol' z glasbenogledališkim delom, ki je zame osebno najboljša slovenska opera, to je s Črnimi maskami, ki jih je napisal skladatelj Marij Kogoj. Opera je sedaj, po temeljitem muzikološkem pregledu, dokončno urejena in pripravljena na celostno predstavitev, ki bo ponovno združila najboljše sile obeh slovenskih opernih hiš. Eden od vrhuncev sezone predstavlja gostovanje Dunajske državne opere (Wiener Staatsoper) februarja 2012 s produkcijo Mozartove opere Figarova svatba, kar bo prvič v zgodovini, da bo operna hiša s takšnim renomejem gostovala v Sloveniji,« je povedal umetniški direktor Opere Janko Kastelic.

Balet bo premierno uprizoril Don Kihota Ludwiga Minkusa po Mariusu Petipaju v koreografiji Krzysztofa Nowogrodzkia in pod taktirko Alekseja Baklana in Hommage à Stravinsky na glasbo Igorja Stravinskega v koreografiji Edwarda Cluga in pod taktirko Mikhaila Sinkevicha.

»Mariborski Balet ima nedvomno vodilno in mednarodno prepoznavno vlogo pri razvoju plesne kulture v našem prostoru. V zadnjih nekaj letih nam je uspelo zgraditi ugledni železni repertoar, ki si ga želimo ohraniti in še naprej razvijati z novimi predstavami, ki smo jih načrtovali za prihajajočo sezono,« je povedal umetniški direktor Baleta Edward Clug.

Cikel Simfoničnega orkestra SNG Maribor obsega koncertni repertoar, ki bo izpolnil visoke estetske kriterije tako glasbenih izvajalcev kot koncertne publike na šestih koncertih pod taktirko Roberta Trevina, Corneliusa Mandeaua, Ivana Repušića, Martina Kerschbauma, Wolfganga Bozica in Simona Robinsona. Koncertni cikel Plus razkriva pestro glasbeno podobo, ki jo sestavljajo različne izvajalske zasedbe in dela skladateljev različnih narodnosti. Velik poudarek je na glasbeni poustvarjalnosti hišnih glasbenikov in njihovih kolegov soizvajalcev.

Ob tradicionalni ponudbi abonmajev Drame, Opere in Baleta, Simfoničnega cikla ter cikla Plus letos razpisujejo Otroški gledališki abonma, v katerem bodo gledališko umetnost na zabaven način predstavili najmlajšim. Abonma vsebuje balet Bil sem Peter Pan, ki ga je Edward Clug postavil s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor, otroško igro Vilinček Maje Borin v režiji Branke Nikl Klampfer in otroško opero Vitje Avsca Kdor upa, ne odneha pod taktirko Simona Robinsona. Abonma Drama Plus sestavljajo dramske uspešnice Kar hočete, Sedem nadstropij, Don Juan in Nevarna razmerja.

Vpis abonmajev za prihajajočo sezono se v Slovenskem narodnem gledališču Maribor za dosedanje abonente začenja 30. maja, novi abonenti pa se lahko vpišejo od 6. do 24. junija.
Drama SNG Maribor in Mini teater, 12. 3. 2010
Pravljica o carju Saltanu
SNG Maribor, 15. 4. 2011
Tragikomedija o nomadu užitka
SNG Maribor, 13. 2. 2015
50. jubilejni Martin Krpan