MGL, 6. 6. 2012

Predstavitev gledališke sezone 2012/2013 v MGL

V Mestnem gledališču ljubljanskem se bližamo koncu uspešne in ustvarjalne 60. gledališke sezone (2011/2012).

foto Zaklop

 

Šestdeseto obletnico, ki smo jo celo leto praznovali z vsako od premiernih uprizoritev, fotografsko razstavo Od Nevihte do Nevihte na ljubljanskem Krakovskem nasipu in lepimi spomini na vse nekdanje ustvarjalce MGL, bomo sklenili s slavnostno premiero in ponovitvijo mjuzikla Čarovnice iz Eastwicka v Križankah v okviru Ljubljana Festivala 2012 (6. in 8. julija 2012).

Hkrati pa na naših odrih z veseljem pričakujemo nove zgodbe, ki jih bomo ustvarjali stalni člani umetniškega in tehničnega ansambla skupaj z novimi avtorji in pod umetniškim vodstvom Barbare Hieng Samobor.

V letu 2011 so si naše predstave – odigrali smo jih 423 – ogledali 96.204 gledalci, zasedenost naših dvoran pa ostaja na zavidljivih 95 odstotkih. Tudi v prihajajoči sezoni si bomo prizadevali doseči podobne številke.

REPERTOAR 2012/2013
Gledališka sezona 2012/2013 prinaša osem novih uprizoritev, in sicer šest na velikem odru in dve na Mali sceni. Vse se bodo dotikale osebne svobode, intimne odgovornosti in ljubezni. V repertoarju bomo našteli kar šest komedij (med njimi en mjuzikel) in dve drami.

Gledališko sezono bomo septembra začeli s krstno izvedbo drame Frankenstein. Dramatizacija Žanine Mirčevske po motivih Mary Shelley ohranja večino postavk zgodbe o znanstveniku Frankensteinu, ki je iz mrtve snovi ustvaril živo bitje. Zgodbo o maščevalni pošasti, ki je obenem tudi čuteča in trpeča, bo režiral Eduard Miler, ki je v MGL nazadnje režiral leta 1989.

Oktobra bomo uprizorili naturalistično komedijo Jacques ali Podrejenost, absurdno enodejanko Eugèna Ionesca iz leta 1950, ki prepleta komično in strašljivo, lahkotno in resno ter banalno in nenavadno. Kot režiser igre o dveh družinah, konfliktu generacij, boječem fantu in grdi gospodični se nam bo prvič pridružil mlad in priznan beograjski ustvarjalec Miloš Lolić.

Novembra bomo prvič na slovenske odre postavili uprizoritev Komedija z ženskami v prevodu Milana Štefeta. Edina komedija izpod peresa velikega nemškega umetnika Heinerja Müllerja bo na našem odru zasnovana kot prvi del diptiha, ki ga bo režiral Ivica Buljan. Režiser, ki je letos tudi za režijo uprizoritve Mačka na vroči pločevinasti strehi (MGL, sezona 2010/2011) prejel nagrado Prešernovega sklada, se bo v obeh krilih diptiha ukvarjal s svobodo in odgovornostjo.

Februarja bo na sporedu drugi del tega diptiha – prva slovenska uprizoritev drame Črna žival žalost. Besedilo je za gledališče Schauspiel Hannover napisala uspešna in večkrat nagrajena nemška dramatičarka Anja Hilling, prevedel pa ga je Jaša Drnovšek.

Marca bomo nadaljevali s premiero komedije Triumf ljubezni kontroverznega Pierra de Marivauxa, enega najpomembnejših francoskih dramatikov 18. stoletja. Zgodbo o ljubezni, doseženi z resničnimi in hlinjenimi izpovedmi ter intrigami, ne glede na zlomljena srca, bo režiral Sebastijan Horvat, ki je v sezoni 2009/2010 v MGL režiral uspešen mjuzikel Pomladno prebujenje.

Sezono na velikem odru bomo aprila končali z mjuziklom – komedijo Ženske na robu živčnega zloma avtorjev Jeffreyja Lanea in Davida Yazbeka. Mjuzikel je nastal po istoimenski španski filmski uspešnici, ki jo je napisal in režiral eden najbolj priznanih mednarodnih režiserjev Pedro Almodóvar. Na gledališkem odru je bil prvič predstavljen leta 2010 v broadwayskem Belasco Theatru. Režijo mjuzikla v novi sezoni smo zaupali Diegu de Brei.

Na Mali sceni bomo v novi sezoni nadaljevali s ciklom, ki smo ga poimenovali Nostalgija. Vanj sodi tudi zadnja letošnja premiera na Mali sceni, prva slovenska odrska uprizoritev drame Ples v dežju. V novi sezoni ga bomo nadaljevali decembra s prvo slovensko odrsko uprizoritvijo komedije Ubij me nežno. Po motivih filmskega scenarija Frančka Rudolfa – napisal ga je za Boštjana Hladnika – je priredbo za odrsko uprizoritev napisala Simona Semenič. Z ekipo mladih sodelavcev se bo občinstvu prvič profesionalno predstavila režiserka Zala Sajko.

Z uprizoritvijo komedije Ukročena trmoglavka Williama Shakespeara se bomo februarja preselili v drugi cikel z imenom Velike igre – od blizu. Prvič bomo v Ljubljani gostili beograjsko režiserko Anjo Suša. Komedija, ki je doživela že številne odrske in filmske upodobitve, v spominu še vedno izstopa po igralskem paru Elizabeth Taylor in Richard Burton iz filma Franca Zeffirellija (1967).

***
KNJIŽNICA MGL
(urednica Petra Pogorevc)

Joseph R. Roach: Igralčeva strast
Prevajalka Polona Petek
Izid septembra 2012

Profesor Joseph R. Roach, gledališki zgodovinar, režiser, raziskovalec na področju uprizoritvenih umetnosti in predavatelj na Univerzi Yale, v delu Igralčeva strast ponuja izviren vpogled v zgodovino gledališča in gledališke igre. Opozarja, da v teorijah gledališča in igre že od antike naprej osrednje mesto pripada človeškemu telesu in predstavam o njem, ki izvirajo iz fiziologije in psihologije, hkrati pa te razprave, ki se nadaljujejo tudi v sedanjosti, ostajajo nedorečene, kar zadeva vprašanje čustev. Roach prepričljivo in podrobno argumentira trditev, da so teorije, ki skušajo pojasniti izvor, bistvo in ustroj človekovih čustev, krojile tudi zgodovino gledališča, igre in teorij o tem umetnostnem mediju.

Maja Šorli: Slovenska postdramska pomlad : Izbrane teme, uprizoritve in ženske
Izid aprila 2013

Knjiga Slovenska postdramska pomlad : Izbrane teme, uprizoritve in ženske (delovni naslov) nastaja kot razširitev doktorske disertacije Maje Šorli z naslovom Vloga besedila v slovenskem postdramskem gledališču. V disertaciji avtorica povezuje analizo besedil v izbranih postdramskih uprizoritvah v devetdesetih letih 20. stoletja z raziskavo njihove postdramske estetike ter produkcijskih pogojev, ki so zaznamovali nastanek, izvedbo in recepcijo obravnavanih uprizoritev. V nastajajoči študiji se raziskava poslužuje pojma »slovenska postdramska pomlad«, s katerim avtorica označi obdobje razcveta slovenske postdramske produkcije, ki je spremenila gledališko podobo Slovenije.


foto Zaklop
***
ABONMA 2012/2013

Vsaka gledališka sezona se začne in konča z vpisi abonmajev. Vpis abonmajev 2012/2013 poteka spomladi (od 21. do 25. maja in od 11. do 15. junija) in jeseni (od 3. do 12. septembra in od 8. do 12. oktobra).

Abonmaji MGL vključujejo šest predstav na velikem odru in eno predstavo po izbiri na Mali sceni.

Abonma Več vključuje osem predstav na velikem odru in eno predstavo po izbiri na Mali sceni. Poleg šestih lastnih uprizoritev smo vanj vključili tudi dve gostujoči predstavi, in sicer predstavo SNG Maribor ter koprodukcijo PG Kranj in MG Ptuj.

Abonma Nika vključuje kar deset predstav na velikem odru in eno predstavo po izbiri na Mali sceni. V letošnji Abonma Nika smo poleg lastnih uprizoritev vključili tudi gostovanja: SNG Maribor, SLG Celje, koprodukcijo PG Kranj in MG Ptuj ter koprodukcijo Gledališča Koper in SNG Nova Gorica. Naročniki Dnevnika, Nedeljskega dnevnika, tednika Hopla in edicij Razvedrila imajo pri Abonmaju Nika poseben popust.

Vsi abonenti MGL si lahko poleg predstav na velikem odru ogledajo eno dodatno predstavo na Mali sceni. Izbirajo lahko med novimi uprizoritvami sezone 2012/2013, ponovitvami iz prejšnjih sezon in koprodukcijami.

Zaradi odličnega odziva na koncert Časovni stroj v Kinu Šiška bomo tudi v naslednji sezoni nadaljevali z našo posebnostjo, zdaj že kar tradicijo za mlade obiskovalce – Dijaški abonma in Abonma Mladi namreč vključujeta pet predstav na velikem odru, eno predstavo po izbiri na Mali sceni in koncert z igralci MGL v Kinu Šiška.

V gledališki sezoni 2011/2012 smo vpisali 6.188 abonentov, zasedenost naših dvoran pa je ostala na zavidljivi 95-odstotni ravni.

***
NAGRADE V MGL V SEZONI 2011/12

Viktorija Bencik
Borštnikova nagrada za mlado igralko 2011 za vlogo Žene v uprizoritvi Hudič babji K. Schönherrja

Henrik Ahr
Borštnikova nagrada za scenografijo 2011 v uprizoritvi Hudič babji K. Schönherrja

Jure Henigman
Nagrada vesna za najboljšo moško glavno vlogo (na 14. Festivalu slovenskega filma v Portorožu) 2011 za vlogo Vojaka Andreja v filmu Izlet Nejca Gazvode
Stopova nagrada za igralske dosežke v letu 2011 (skupaj z Nino Rakovec in Luko Cimpričem)
Nagrada za najboljšo moško vlogo v kategoriji debitantskih filmov na 43. filmskem festivalu v Nashvillu v ZDA za vlogo Vojaka Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode
Častni naziv "kulturni ambasador" Gimnazije Ledina

Tanja Ribič
Plaketa za opaženo vlogo na 1. Festivalu domačih igranih TV serij FEDIS v Beogradu 2011 za vlogo Lili Muhe v TV seriji Naša mala klinika

Ivica Buljan
Nagrada Prešernovega sklada 2012 tudi za režijo Mačke na vroči pločevinasti strehi T. Williamsa

***
DNEVNIKOVA NAGRADA

Časopisna družba Dnevnik je ob prvi jesenski premieri, 15. septembra 2011, podelila že štiriindvajseto nagrado najboljši ustvarjalki oz. najboljšemu ustvarjalcu pretekle sezone. Uprizoritve gledališke sezone 2010/2011 je ocenjevala komisija v sestavi Iva Kosmos (predsednica), Jaroslav Skrušny in Peter Gombač.

Odločili so, da je v sezoni 2010/2011 igralsko najbolj izstopala Jette Ostan Vejrup; podelili so ji Dnevnikovo nagrado 2011 za naslovno vlogo v uprizoritvi Harper Regan S. Stephensa.

***
UPOKOJENI IN NOVI ČLANI MGL

V iztekajoči se sezoni sta se upokojila dolgoletna člana MGL režiser Zvone Šedlbauer in igralec Tomaž Pipan. Na porodniški dopust bo odšla Mojca Funkl, v novi sezoni pa se s porodniškega dopusta vračata Karin Komljanec in Ana Dolinar Horvat. Umetniškemu ansamblu MGL pa sta se pridružili Tina Potočnik in Barbara Ribnikar.