STA, 2. 10. 2019

Predstava Sedmina v režiji Matije Solceta gostovala na festivalu v Franciji

Predstava Kar (Sedmina) v režiji primorskega režiserja, lutkarja in glasbenika Matije Solceta, nastala v koprodukciji Mednarodnega centra lutkovne umetnosti Koper in Studia Damuza iz Prage, je gostovala na festivalu lutkovne umetnosti v kraju Charleville-Mezieres v Franciji. Festival Mondial des Theatres de Marionnettes ima 60-letno tradicijo.
:
:

Foto: Arhiv MCLU

Kot je sporočil Solce, je bila predstava sprejeta pozitivno. "Uspeh," so zapisali v pariški reviji Tout la Culture.

Gledališko-glasbeni intermedialni kabaret Kar (Sedmina) po motivih Tolstojevega romana Ana Karenina je bil v preteklih letih večkrat nagrajen, med drugim je prejel nominacijo za najboljšo alternativno predstavo na Češkem. Predstava v svoji intermedialni obliki združuje dramsko igro, gledališče objekta, koncert in kabaret ter združuje lutkovno manipulacijo z drugimi analognimi mediji.

Gre za svojstveno kombinacijo različnih izraznih medijev, ki se prelivajo drug v drugega in omogočajo več interpretacij znanega literarnega dela. Dramaturška osnova Tolstojevega romana je postavljena na glasbi in ritmičnosti, ki povezuje slike v celoto na nenavaden način.

Solce je tudi avtor glasbe, za scenografijo je poskrbela Marianna Stranska. V predstavi nastopajo člani teatralično-glasbene skupine Fekete Seretlek - poleg Solceta še Jiri N. Jelinek, Honza Meduna in Ivo Sedlaček s Češke, Anička Bubnikova iz Rusije in Pavol Smolarik s Slovaške.

Festival Mondial des Theatres de Marionnettes s 60-letno tradicijo je potekal od 20. do 29. septembra. Na njem se vsaki dve leti predstavi izbor najboljših predstav, poleg tega obsega več spremljevalnih dogodkov. Predstavlja glavno stičišče lutkovnih umetnikov in povzema glavne svetovne lutkovne trende, je sporočil Solce. Češko-slovaško-slovenska zasedba Fekete Seretlek si je z nastopom na tem največjem lutkovnem festivalu na svetu odprla možnosti gostovanj.

V off programu festivala pa je bila na sporedu nova predstava Teatra Matita v koprodukciji z Mednarodnim centrom lutkovne umetnosti Koper Biti Don Kihot, v kateri poleg Solceta, ki jo je prav tako režiral, nastopa še slovenski igralec Tines Špik. Solce v predstavi nadgrajuje motive Cervantesovega romana in vizualno poetiko češkega mojstra surrealistične filmske animacije Jana Švankmajerja.

Predstava že gostuje po evropskih festivalih in gledališčih, med drugim v Pragi, Sankt Peterburgu in v Nemčiji, je še zapisal Solce.

Matija Solce, Francija