STA, 27. 4. 2015

Matija Solce v Franciji s predstavo Male nočne zgodbe

Lutkar Matija Solce je v soboto, 25. aprila, nastopil na mednarodnem festivalu kratkih lutkovnih predstav Orbis Pictus, ki je potekal do nedelje v francoskem Reimsu. Uprizoril je predstavo Male nočne zgodbe. To za Solceta ne bo edino gostovanje v Franciji, septembra se bo z dvema igrama predstavil na festivalu v Charelville-Mezieresu.
:
:

Matija Solce / foto Boštjan Lah

Predstava Male nočne zgodbe v središče postavlja junake romana, ki tekom literatovega pisanja oživijo in prevzamejo usodo v lastne roke s tem, da si ustvarijo svoje zgodbe, v katerih lahko prebivajo.

Festival v Reimsu, ki je namenjen sodobnemu lutkarskemu ustvarjanju za občinstvo vseh starostnih skupin, poteka od leta 2010. Njegovo ime Orbis Pictus povzema glavno idejo festivala - mednarodno sodelovanje in medkulturno ustvarjanje in se navezuje na prvo evropsko ilustrirano enciklopedijo za otroke iz sredine 17. stoletja, ki je kmalu po svojem izidu močno zaznamovala evropske izobraževalne in vzgojne sisteme, je sporočila direktorica slovenske Hiše poezije, ki je del Kulturnega centra v Tinqueuxu, Mateja Bizjak-Petit.

Vsestranski umetnik se v Francijo vrača septembra, ko bosta na enem izmed najpomembnejših mednarodnih festivalov lutkarstva v Charelville-Mezieresu gostovali predstavi v njegovi režiji - Turlututu in Proces ali Žalostna zgodba Josefa K..

Reims, Orbis Pictus, Matija Solce, Francija