Mini teater, 4. 7. 2013

Predstava Nika Goršiča Stol(čk)i na mednarodnem Festivalu evropskega igralca v Makedoniji

Stol(čk)i, avtorska predstava Nika Goršiča in noviteta letošnje sezone Mini teatra, ki je na 4. festivalu mreže NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija) prejela nagrado festivala za najboljšo predstavo, bo na 11. mednarodnem gledališkem festivalu Actor of Europe (Festival evropskega igralca) v Makedoniji uprizorjena 7. julija 2013 ob 21.00, na otvoritveni slovesnosti pa bo švedski igralki Anni Pettersson podeljena častna nagrada Igralec Evrope (Actor of Europe).
:
:
foto: Miha Fras
foto: Miha Fras
foto: Miha Fras

Vsako leto, med 6. in 11. julijem, na obali Prespanskega jezera poteka mednarodni gledališki Festival evropskega igralca, ki je postal eden najpomembnejših festivalov v Prespanski regiji in tudi Makedoniji, udeležujejo pa se ga nekatera od pomembnejših imen regionalne in mednarodne gledališke scene. V kulturnem sodelovanju Makedonije, Albanije in Grčije otvoritev festivala vsako leto poteka v treh jezikih, ki se govorijo ob Prespanskem jezeru – makedonščini, albanščini in grščini. Festival poteka na zunanjem prizorišču Saraj v Resnu (Hiša kulture).

V dramaturgiji Stol(čk)ov je Niko Goršič, ki pod psevdonimom Nick Upper podpisuje tudi režijo predstave, popolnoma sledil Ionescu, ohranil je tudi poglavitne tematske linije, vsebino pa je konkretiziral in postavil v današnji čas. "Osebnoizpovedni šov, ki ni le zgodba o Niku Goršiču in ni le zgodba o slovenskem (mladinskem) gledališču. Je tudi zgodba o nam skupnih vprašanjih, ki vznikajo, ko končnost in večnost dihata sočasno. Je obračun z življenjem. /…/ So v gledališki mikro kozmos ujeta zgodba kompleksnosti, človeških odnosov, zgodba moči, hrepenenja, samote, želje po samorealizaciji, zavedanja lastne nepomembnosti, samoslepljenja, vztrajnosti. In ko padejo svetlikajoči se konfeti, ko z igrivo vztrajnostjo dovtipi izpod klovnovskega klobuka dvorano izzovejo k smehu, skozi razpoke komičnosti vdira misel o minljivosti trenutka. Ko se velike stvari nenadoma zazdijo majhne in majhne stvari za trenutek velike." Saška Rakef, RA Slovenija 1, 9.1.2013

Mini teater, Makedonija, Actor of Europe

Povezani dogodki