Ex Ponto, 25. 10. 2010

Predstava Kasandra ponovno nagrajena

Ex Pontova lanskoletna koprodukcija »Kasandra«, ki je do sedaj gostovala na desetih festivalih in je letos že prejela nagrado za najboljšo predstavo na festivalu Akter Evrope v Makedoniji, je včeraj po presoji mednarodne žirije prejela nagrado za najboljši tekst na Bienalu črnogorskega gledališča.

Kasandra / foto Duško Miljanić

V tekmovalnem programu bienala je bilo uvrščenih 11 predstav, produkcij in koprodukcij, ki so nastale v sodelovanju s črnogorskimi gledališči in festivali. Tekst Ljubomira Đurkovića na podlagi katerega je nastala predstava »Kasandra«, v režiji Slobodana Milatovića, kot pravi žirija »na specifičen, aktualen in intrigantski način povezuje antični teater in postdramsko gledališče ter vključuje sodobne medijske elemente v širok razpon gledališkega poustvarjanja«.

Predstavi »Kasandra«, ki je nastala v koprodukciji med Festivalom EX PONTO (Kulturno društvo B-51) iz Ljubljane, Festivalom Teuta iz Črne Gore, skopskim festivalom MOT, Festivalom INFANT in SNP iz Novega Sada, se tudi  v prihodnosti obetajo številna gostovanja (v Sant Petersburgu, Sofiji, Beogradu ,Zagrebu, Londonu in na Dunaju).

Letošnja Ex Pontova koprodukcija in prva produkcija mednarodne mreže NETA, predstava »Rdeče«, ki je nastala po motivih Orhana Pamuka »Ime mi je rdeča«, je v teh dneh doživela tudi črnogorsko premiero na omenjenem Črnogorskem bienalu in bosansko premiero na 50. jubilejnem sarajevskem MESS-u. Mladi makedonski režiser Martin Kočovski in mednarodna avtorska ekipa iz Slovenije, Črne Gore, Makedonije ter Bosne in Hercegovine  v predstavi »Rdeče« pogumno opozarja na soočanje religije in neomejene svobode, kot dileme pri oblikovanju vrednot mlajše generacije, vendar skozi predstavo ne podaja odgovorov, temveč zastavlja aktualna vprašanja na katera gledalci in kritiki zelo različno reagirajo.   

Bijenale črnogorskega gledališča, EX PONTO

Kulturno društvo B-51, Ex Ponto, 5. 11. 2010
Kralj umira v Bukarešti
Ex Ponto (Kulturno društvo B-51), 15. 4. 2010
Odpad ponovno na odru CNP-ja v Podgorici
Festival Ex Ponto, 27. 9. 2011
Zmagovalna predstava festivala EX PONTO