STA, 15. 5. 2022

Predstava Babice v režiji Tjaše Črnigoj na festivalu v Berlinu

Kolektiv, imenovan Igralke, se bo skupaj s slovensko režiserko Tjašo Črnigoj predstavil na berlinskem festivalu Theatertreffen z dokumentarno predstavo Babice. Uprizoritev z zgodbo štirih reških upokojenk, ki živijo pod pragom revščine, je nastala v okviru Reke 2020 - Evropske prestolnice kulture.
:
:

Foto: Milica Czerny Urban

Kolektiv Igralke sestavlja skupina štirih diplomantk študija igre in medijev na Reki. Dokumentarna predstava Babice je njihova druga avtorska igra. Nastala je v sodelovanju s slovensko režiserko in dramaturginjo predstave Tjašo Črnigoj, ki h gledališču pristopa izrazito avtorsko, še posebej jo zanimajo zgodbe žensk, piše na spletni strani Bunkerja, ki je predstavo ponudil na lanskih poletnih Mladih levih.

Avtorice - Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol in Vanda Velagić - se v predstavi osredotočajo na življenja štirih upokojenk, ki živijo pod pragom revščine in za svoje preživetje zbirajo plastenke. Njihova revščina je postala njihova služba, po zabavah in drugih dogodkih pobirajo plastenke in jih unovčujejo za 50 lip. Na Hrvaškem od leta 2005 velja zakon, na podlagi katerega so državljanke in državljani upravičeni do denarnega nadomestila, če v trgovino vrnejo prazno embalažo za pijačo.

Gledalci obenem spoznavajo tudi življenjske zgodbe upokojenk, ki jih igralke prepletajo z osebnimi zgodbami svojih babic in drugih starejših žensk v svojih življenjih.

Festival Theatertreffen poteka med 6. in 22. majem.

Tjaša Črnigoj, Babice, Kolektiv Igralke, Festival Theatertreffen, Reka 2020