Maska, 16. 5. 2010

Predavanje Une Bauer: Dramaturg kot pogajalec ali posrednik

UKREP, 15. maj 2010 ob 15.00, dramaturški simpozij, Plesni teater Ljubljana.

V kratkem eseju »Dramaturgy on Shifting Grounds«, ki je bil objavljen v reviji Performance Research, številki 14.3, posvečeni dramaturgiji, Hans-Thies Lehmann in Patrick Primavesi artikulirata premik v ideji dramaturga.

Od dramaturga kot »nadzorne moči gledališča«, »varuha institucije« ali »odvetnika občinstva« k ideji dramaturga kot pogajalca ali posrednika (postavljenega na sredino); razsodnika, spravljivca, mirovnika, posredovalca, mediatorja, ki je pozicija, ki se popolnoma prilega kontekstu sodobne kapitalistične proizvodnje in spletnih tehnologij Web 2.0, ki so v prvi vrsti usmerjene k neprestani komunikaciji in izmenjavi ter širjenju avtoritativnih glasov v situaciji, kjer je lahko vsakdo pošiljatelj sporočil.

Una Bauer je doktorska študentka plesa in performansa na londonski univerzi Queen Mary. Njeno raziskovanje financira prorektor Univerze v Londonu. Diplomirala je iz primerjalne književnosti in filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu. Njene gledališke in plesne kritike in analize so bile objavljene v raznih hrvaških in britanskih zbornikih, revijah, časopisih, na spletnih portalih in na radiu. Bila je dramaturginja in performerka v Wolf Man D.B. Indoša. Kot izvršna producentka je sodelovala pri dveh predstavah kolektiva BADco, Deleted messages in Fleshdance. Med letoma 2003 in 2006 je bila vodja pisarne in pomočnica za scenske umetnosti na Centru za dramske umetnosti (CDU) v Zagrebu. Je članica uredništva revije za scenske umetnosti Frakcija in kulturne revije Gordogan. Od leta 2006 do leta 2009 je bila pomočnica urednika zbornika Contemporary Theatre Review (Routledge).

 

  • Kdaj: nedelja, 16. 5. 2010 ob 15.00 uri
  • Kje:  v Plesnem teatru Ljubljana
Maska, 11. 4. 2010
O praksi - akronim
Maska Ljubljana in Cankarjev dom, 16. 4. 2010
Predavanje Ivane Ivković
Maska, 22. 2. 2016
Novosti iz založbe Maske