Emanat, 6. 4. 2011

Pred-premiera 2011: Nostalgija nostalgije

6. in 7. aprila ob 19.00 v Španskih borcih ne zamudite vsakoletne zaključne produkcije dijakov in dijakinj SVŠGL. Pred-premiera 2011 je vključena v Festival sodobnih umetnosti mladih - Transgeneracije 2011.
:
:

oblikovanje: Tanja Radež
Spored:
  • sreda, 6. 4. ob 19.00 - Španski borci - premiera za SVŠGL, in za izven
  • četrtek, 7. 4. ob 12.00 – Španski borci - matineja (zaključeno za dijake SVŠGL)
  • četrtek, 7. 4. ob 19.00 – Španski borci - ponovitev (za SVŠGL, Festival Transgeneracije in za izven)

Spremljevalni program:

sreda, 6. 4. ob 18.30 - otvoritev fotografskih razstav in video projekcije (avla in kavarna Španskih borcev, 6. - 16. 4.)

SVŠGL - umetniška gimnazija Ljubljana in zavod EMANAT ponovno pripravljata plesno prireditev Pred-premiera, vsakoletno zaključno produkcijo dijakov in dijakinj SVŠGL - umetniška gimnazija, smer sodobni ples. Letos bo v Španskih borcih v Ljubljani na dveh večernih predstavah nastopilo 70 dijakov umetniške gimnazije - smer sodobni ples in dramsko gledališče. Tema letošnje Pred-premiere je povezana z delom in življenjem pokojne slovenske koreografinje Ksenije Hribar. V prvem delu dogodka bomo videli odlomke iz njene predstave Alpsko sanjarjenje (1986) v izvedbi dijakov 1. in 2. letnika SVŠGL, v drugem delu pa odlomke iz predstave Nostalgija (1987), v izvedbi dijakov 1. letnika dramsko- gledališke smeri in dijakov 3. ter 4. letnika smer sodobni ples. Ponovitev Pred-premiere v Španskih borcih (7. 4. ob 19.00) je vključena v Festival sodobnih umetnosti mladih - Transgeneracije 2011, ki sicer tradicionalno poteka v Cankarjevem domu.


SVŠGL: Alpsko sanjarjenje (vaja, marec 2011)

Projekt Pred-premiera je vsakoletna prireditev – večer mladih plesalk in plesalcev SVŠGL– modul sodobni ples, ki nastaja od leta 2003 v okviru šolskih aktivnosti SVŠGL. Gre ta zaključno predstavitev maturantov in ostalih letnikov dijakinj in dijakov pod vodstvom njihovih mentorjev – slovenskih ustvarjalcev sodobnega plesa. Do lani je prireditev umetniško povezovala Maja Delak, slovenska koreografinja, plesalka in idejna vodja realizacije gimnazijskega programa za sodobni ples, letos pa je umetniško vodstvo v rokah koreografinje, plesalke in dologoletne pedagoginje Petre Pikalo. Pri "rekonstrukciji" legendarnih predstav Ksenije Hribar je Petra Pikalo združila moči s Sinjo Ožbolt, koreografinjo in bivšo plesalko Plesnega Teatra Ljubljana, ostali plesni in dramsko-gledališki sodelavci letošnje Pred-premiere pa so: Mojca Dimec Bogdanovski, Katja Legin, Vita Osojnik, Dušan Teropšič, Nina Fajdiga, Petra Pikalo, Nataša Tovirac, Kaja Lorenci, Matej Voje.


SVŠGL - Nostalgija (vaja, marec 2011)

Na letošnji prireditvi bo na odru 70 dijakinj in dijakov, zato je Ajda Tomazin, kostumografinja predstave, sicer bivša maturantka SVŠGL - plesna smer, poleg velike količine kostumov poskrbela tudi za številne sponzorje, ki so odstopili blago in ostale materile za izdelavo kostumov in scenskih rekvizitov: Lokateks, Škofja Loka; Trak d.o.o, Domžale; Svilanit Kamnik; Svet Metraže, Ljubljana; Hib d.o.o Kranj; Luma, Ljubljana; Tosama d.d. Domžale
 
SPREMLJEVALNI PROGRAM
med 6. in 16. aprilom bodo v galerijskih prostorih Španskih borcev na ogled razstavi in video projekcije, ki se tematsko navezujeta na letošnjo Pred-premiero 2011 in ustvarjalno pot Ksenije Hribar:

V avli Španskih borcev bo na ogled razstava fotografij dijakov in dijakinj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana pod mentorstvom profesorice Sonje Lebedinec. Razstavljene bodo fotografije lanskoletne zaključne produkcije dijakov in dijakinj SVŠGL z naslovom Pred-premiera '10: OPAZOVATI in/ali OPAZOVANO.


Ksenija Hribar: Alpsko sanjarjenje (1986) / foto arhiv Plesnega Teatra Ljubljana

V kavarni Španskih borcev pa bo na ogled dokumentarna razstava fotografij iz predstav koreografinje Ksenije Hribar, nastalih v Plesnem Teatru Ljubljana med leti 1985 in 1998 in video odlomki iz predstav in arhivskih posnetkov povezanih z ustvarjanjem Ksenije Hribar. Razstavo pripravlja Plesni Teater Ljubljana, projekcijo video odlomkov pa umetniška ekipa in mentorice SVŠGL.

Ustvarjalci in izvajalci: 70 dijakinj in dijakov SVŠGL – umetniška gimnazija, smer sodobni ples in dramsko gledališče
Umetniško vodstvo: Petra Pikalo; mentorice in mentorji: Sinja Ožbolt, Mojca Dimec Bogdanovski, Katja Legin, Vita Osojnik, Dušan Teropšič, Nina Fajdiga, Petra Pikalo, Nataša Tovirac, Kaja Lorenci, Matej Voje; kostumografija in styling: Ajda Tomazin; oblikovanje luči: Urška Vohar; pomoč in svetovanje pri kostumih in rekvizitih: Eka Vogelnik; montaža zvoka: Davor Herceg, oblikovanje pričesk: Srednja frizerska šola Ljubljana; fotografija: Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana oblikovanje letaka: Tanja Radež, izvršna produkcija in koordinacija: Sabina Potočki; pisarna: Nina Janež

Produkcija: SVŠGL in Zavod EMANAT
V sodelovanju: Španski borci, Ljubljana; Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Srednja frizerska šola Ljubljana; Plesni Teater Ljubljana in Festival Transgeneracije, Cankarjev dom
Finančna podpora: Ministrstvo za šolstvo, Ministrstvo za kulturo in MOL Ljubljana
Sponzorji: Lokateks, Škofja Loka; Trak d.o.o, Domžale; Svilanit Kamnik; Svet Metraže, Ljubljana; Hib d.o.o Kranj; Luma, Ljubljana; Tosama d.d. Domžale