Aljoša Ternovšek, 23. 8. 2012

Pred akcija festivala MLADI LEVI 2012 - Karavana s TAMIČem po Ljubljani

Akcija je poklon vsem delavcem v Sloveniji, je vabilo na predstavo na otvoritveno predstavo Mladih levov Was ist Maribor?, ki govori o vzponu in predvsem propadu ene največjih jugoslovanskih tovarn TAM, o zgodbah odpuščenih delavcev, štrajku, pohlepu … In je nagovor prebivalcem Slovenije – TAM ni osamljen primer, s podobnimi zgodbami se srečujemo vsak dan, vsi smo nekako udeleženi v usodi, ki je doletela TAMove delavce pred desetletji, zgodba je še vedno aktualna.
:
:

Was ist Maribor? je dokumentarna proslava, ki poteka kot obeležitev najsvetlejših točk umrlega giganta in zadnji poklon TAM-u, Tovarni avtomobilov in motorjev Maribor. Identiteta Maribora po 2. svetovni vojni je zgodba o uspehu in padcu enega največjih in najuspešnejših podjetij nekdanje Jugoslavije in prvo breme nove države Slovenije, ki ga ni ne zmogla ne prenesla, temveč žrtvovala.

Ko padejo kulise številk, za njimi stojijo realni obrazi; žrtev ali rabljev. Zgodba TAM-a je največja tranzicijska zgodba države Slovenije. Sočasno s TAM-om je v začetku devetdesetih pričela umirati mariborska industrija. Delavci so ostali brez služb. Uspešna podjetja so ugasnila. Vlada je delovala mimo interesov po sanaciji. Davkoplačevalci so plačevali kredite. Potekalo je legalno prisvajanje družbenega premoženja. Današnja slika države je zgolj nadaljevanje.

Kriza, ki nam jo vztrajno vsiljujejo ni naša kriza, ampak kriza bank, kapitala in vodilnih ljudi, ki so načrtno sprejemali napačne odločitve. Zakaj moramo mi nositi breme njihove krize?

Spoštovani!

Če sami ne bomo poskrbeli za svoje usode, tega namesto nas ne bo naredil nihče. Končno moramo skupaj, družno, v slogi reči NE!

Samo za primer: 18. septembra 1992 je Zveza svobodnih sindikatov organizirala splošno opozorilno stavko delavcev v Sloveniji. Stavkovne zahteve so bile:ukinitev zakona o plačah in pravična cena dela, spoštovanje kolektivnih pogodb, sprememba višine zajamčene plače, spoštovanje delavskih pravic in človekovih svoboščin. Sodelovalo je okoli 400.000 delavk in delavcev, kar je za Slovenijo ogromna številka.

Stavka je bila zelo uspešna.

Parlament je kmalu ukinil zakon o zamrznitvi plač, začele so se priprave v zvezi s splošnima kolektivnima pogodbama za gospodarstvo in negospodarstvo, v proračunu so bila zagotovljena sredstva za sodišča in institucije, ki se ukvarjajo s pravno varnostjo delavcev, vlada je sklenila povišati zajamčeno plačo, pripravila pa je tudi informacijo o socialnem položaju delavk in delavcev v Sloveniji. Dober mesec po odmevni stavki je vlada Alojza Peterleta padla!

Vidite da se lahko, če se hoče. Zato vas pozivam, da ne varujemo samo lastnih riti, ker jih je nemogoče obvarovati. Nehajmo podpirati plenilce skupnega premoženja, ki delujejo samo za lastni interes. V Sloveniji je to res težko. Mogoče pa zato družno ne podprimo nikogar. V slogi je vedno bila moč.

Vabljeni na ogled predstave WAS IST MARIBOR?, ki bo kot otvoritvena predstava 15. Festivala MLADI LEVI v četrtek, 23. avgusta ob 20.00 na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja odpirala teme delavstva, vrednot, pohlepa in želje po pravičnejši družbi.

Vstop prost!

Vabljeni!

Mladi levi

Povezani dogodki

Aljoša Ternovšek, 10. 2. 2022
Optimist