STA / Tinkara Zupan, 5. 2. 2022

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika tudi letos okrnjeno

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika bodo tudi letos zaznamovale epidemiološke razmere. Proslava s podelitvijo Prešernovih nagrad bo sicer potekala v živo, tradicionalni recital Prešernove poezije pa po radijskih valovih. Proslave v Vrbi ne bo, okrnjen bo tudi Prešernov smenj v Kranju. K obisku pa vabijo številne kulturne ustanove po državi.
:
:

Foto: Arhiv ZDUS

Državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku in podelitev Prešernovih nagrad ter nagrad Prešernovega sklada bosta v Cankarjevem domu v Ljubljani potekali na predvečer praznika, v ponedeljek ob 20. uri. Slovesnost bo mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu na prvem programu Televizije Slovenija in na prvem programu Radia Slovenija.

Prešernovo nagrado za življenjsko delo v letu 2022 bosta prejela klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent Mirko Cuderman. Nagrajenci Prešernovega sklada pa so pesnica in pisateljica Anja Štefan, dramska igralka Jette Ostan Vejrup, skladatelj Damijan Močnik, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, slikar Dušan Kirbiš ter režiserka in avtorica animiranih filmov Špela Čadež.

Letošnja proslava bo potekala pod naslovom Up sreče v prsih hrani. Gre za Prešernov verz iz Krsta pri Savici, ki bo osrednja točka kulturnega programa prireditve. Za gledališko-plesno uprizoritev Prešernove pesnitve je poskrbelo Gledališče Koper v režiji Katje Pegan, ustvarjalci pa se skozi filmsko, plesno in igralsko interpretacijo sprašujejo o času preizkušnje, ki v vseh obdobjih zavezuje človeka k razumevanju predvsem njega samega, njegove borbe in rasti.

Medtem ko bo državna proslava za razliko od lani potekala v živo, a z omejenim številom vabljenih in brez druženj, pa bo 36. tradicionalni recital Prešernove poezije, ki ga vsako leto pripravlja Združenje dramskih umetnikov Slovenije, zaradi slabe epidemiološke situacije v državi tokrat potekal v radijski obliki. Na programu Ars ga bodo v živo prenašali iz studia Radia Slovenija, studia Radia Maribor in s Trga Evrope v stari oziroma Novi Gorici.

Izbrane Prešernove pesmi bo v torek od 12. ure do 13.30 interpretiralo več deset igralk in igralcev iz domala vseh slovenskih gledaliških hiš. Prešernova poezija bo odmevala tudi na ulicah in trgih več slovenskih krajev. Recitalu bo v neposrednem prenosu prek ozvočenja med drugim mogoče prisluhniti v stari Ljubljani, Mariboru, Kranju, Kopru, Celju in Novi Gorici ter pred rojstno hišo Franceta Prešerna v Vrbi.

V Prešernovi rojstni vasi zaradi epidemioloških razmer na praznični dan ne bo tradicionalne proslave, prav tako ne bo organiziranih pohodov po poti kulturne dediščine. Vseeno pa Občina Žirovnica in tamkajšnji zavod za turizem in kulturo vabita Slovence, naj na ta dan obiščejo rojstne kraje Franceta Prešerna in drugih pomembnih mož ter njihove rojstne hiše. Pripravili so vodnik za zbiranje žigov, pohod Po poti kulturne dediščine Žirovnica pa je mogoče opraviti tudi virtualno.

Letošnji slogan praznovanja kulturnega praznika v Žirovnici so Prešernovi verzi Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo. "Pomembno je, da se vsak dan, ob kulturnem prazniku pa še posebej, spomnimo pomena solidarnosti, prijaznosti in strpnosti, ki prispevajo h konstruktivnem reševanju razlik in vsesplošnemu delovanju v smeri skupne blaginje," poudarjajo v Žirovnici.

Veliko ljudi na kulturni praznik vsako leto privabi tudi Kranj, kjer je Prešeren preživel zadnja leta svojega življenja. Lani so Prešernov smenj, ki ga običajno obišče okoli 20.000 ljudi, izvedli v precej okrnjeni obliki in tako bo tudi letos. Zavod za turizem in kulturo Kranj si je tokrat praznovanje zamislil kot enajstdnevno dogajanje, poimenovano Vsak dan Prešernovo, ki poteka od 2. do 12. februarja. Letošnji Prešernov smenj bo tako del širše akcije povezovanja vseh kranjskih kulturnih ustanov.

V torek bodo vseeno potekali sejem domače in umetnostne obrti ter več manjših dogodkov, vodenj in doživetij po mestu. Gorenjski muzej, Mestna knjižnica Kranj, Prešernovo gledališče Kranj in Layerjeva hiša vabijo na posebne razstave, predstave, vodene oglede ter koncerte. V vse kranjske hiše kulture bo vstop prost. Prav tako na dnevne odprtih vrat in dogodke ob prazniku vabijo tudi številni drugi slovenski kraji in kulturne ustanove.

V Kranju, kjer ob obletnici Prešernove smrti k njegovemu spomeniku položijo vence, običajno na ta dan gostijo tudi Prešernove nagrajence. Letošnji Shod muz na kranjskem Parnasi, ki ga zaznamuje pogovor z nagrajenci, pa bo tokrat šele 25. februarja. Na praznik bo Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj gostila dva od lanskih nagrajencev, Ferija Lainščka in Sandija Červeka.

France Prešeren