Kulturno društvo B-51 EX PONTO, 1. 6. 2009

Praizvedba drame Kasandra odpira festival TEUTA

„Nocoj vam bom privedla tri gostje, osebe zelo podobne vam. Tri prestopnice. Tri grešnice. In ne bom uporabila nobenega hek-trika, hokusa-pokusa ali abrakadabre, niti kakršnegakoli podobnega čarovniškega štosa. Ne bom jim mahala z nihalom pred očmi in nato iz uspavanih vlekla najgloblje skrivnosti, občutja, frustracije - ne, ne, ne, nič podobnega.” Kasandra

Praizvedba drame Ljuba Đurkovića KASANDRA v režiji Slobodana Milatovića in mednarodni soprodukciji Festivala EX PONTO (Kulturno društvo B-51), Ljubljana, SLOVENIJA | Festivala TEUTA, Kotor, ČRNA GORA | SNP Novi Sad & Festivala Infant, SRBIJA | Festivala MOT, Skopje, MAKEDONIJA bo v četrtek, 11. junija, ob 20.00 v kotorskem Kulturnem centru »Nikola Đurković« odprla mednarodni festival TEUTA.

Na novinarski konferenci ob odprtju festivala so o produkciji spregovoril tudi Damir Domitrović Kos, izvršni producent, ki je poudaril pomen mednarodnosti projekta in festivalsko ozadje z besedami: “da je prav to ključni moment, s katerim poskušamo na prostorih nekdanje skupne države s pomočjo kulture in estetike vzpostaviti komunikacijo in sodelovanje in tako pokazati, da ima prav kultura najdaljšo roko in najbogatejše ozadje.» Priznana hrvaška igralka Senka Bulić pa je ocenila, da se projektu obeta izjemna pot, saj kaže na to, da bo premaknil gledališke meje.

Kasandra bo svojo pot nadaljevala junija na festivalu Infant v Novem Sadu, septembra pa na festivalih Ex Ponto v Ljubljani in MOT v Skopju.

Režija: SLOBODAN MILATOVIĆ
Produkcija: DAMIR DOMITROVIĆ KOS
Dramaturgija: ZAGORKA POP-ANTOSKA ANDOVSKA
Kostumografija: BLAGOJ MICEVSKI
Glasba: ŠUKRIJA ŽUTI SERHATLIĆ
Video: NEMANJA PETRONJE

Vloge:

Hipolita: Senka Bulić
Ojdipa: Tihana Ćulafić
Narcisa: Jovana Stipić
Kasandra in Niko Goršič: Niko Goršič
Ljubo Đurković: Ljubo Đurković
Slobodan Milatović: Slobodan Milatović
Damir Domitrović Kos: Damir Domitrović Kos
ŠUKRIJA-ŽUTI SERHATLIĆ

Kasandro, antično prerokinjo, ki ji zaradi prekletstva Apolona nihče ne verjame, je avtor teksta Ljubo Đurković postavil v nov, sodoben kontekst predstave Kasandra. Popkovina drame se navezuje na preroštvo, saj je povod za nastanek mednarodnega projekta vedeževanje, resnični dogodek iz leta 2006, ki so mu bili priča avtor teksta, režiser, producent in igralec. Po triletnem razvoju ideje o gledališki predstavi, spočete zaradi vedeževalke, so odrske luči usmerjene v štiri osebe, ki se soočajo z lastnim peklom v upanju, da se očistijo, sperejo svojo bolečino ali vsaj umirijo sebe, svojo bit in se tako otresejo bolečine, pa tudi želja.

Mednarodni projekt Kasandra združuje kot nekakšen patent elemente sodobnega dramskega, antičnega in dokumentarnega gledališča. Zato nima le štirih odrskih likov, temveč sedem. Poleg Đurkovićevih dramskih oseb se na odru pojavijo tudi vsi, ki so bili prisotni na srečanju z vedeževalko. V tem duhu postavlja režiser z ironijo nabite teze in antiteze na vprašanja: Ali obstaja jasnovidnost? Ali je nekdo tam zgoraj, ki nam meša štrene življenja? Kaj je ljubezen? Kakšen je spekter ljubezni? Kaj je usoda? Čemu služi? Zakaj izpoved? Od kod potreba, da izpoveš svojo šokantno in ganljivo zgodbo v resničnostnem šovu?

Ojdipa, Narcisa in Hipolita so osebe, izbrane za Kasandrin resničnostni šov. Kasandra kot Mefistofel vleče iz njih najbolj bridke skrivnosti njihovih življenj. Vse prihajajo na oder misleč, da so pripravljene, vendar se niti malo ne zavedajo, skozi kakšno potovanje se bodo prebijale in kako se bo njihov intimni pekel končal. V isti sapi pa tudi gledalci kot gostje resničnostnega šova občutijo vprašanja, ki jih zastavlja predstava, na lastni koži. Vendar nikoli nihče ni bil in ne bo oškodovan zaradi lastnega intimnega pekla, projiciranega na gledališki oder

 

 

Kulturno društvo B-51 EX PONTO, 14. 9. 2009
Gostišče Fritzl