LGMB, 6. 9. 2012

Poročilo 23. Poletnega lutkovnega pristana 2012

Poletni lutkovni pristan 2012 - mednarodni lutkovni festival, ki ga že 23. leto zapored prireja Lutkovno gledališče Maribor, je končan. Od 11. avgusta do 3. septembra se je zvrstilo 25 različnih predstav, ustvarjalnih delavnic, skupina otrok pa se je udeležila lutkovne delavnice in pod mentorskim vodstvom Sabine Šinko pripravila kratko predstavo.
:
:

foto Boštjan Lah

Pred lutkovnim gledališčem je v času festivala stala prostorska postavitev z naslovom Mestece v kitu, v avli gledališča pa razstava z naslovom Look at me. Ob slovenskih lutkovnih predstavah so predstave prišle iz Češke, Slovaške, Švice, Avstralije, Nemčije, Estonije, Čila, Madžarske in Velike Britanije. Festival je nagovarjal predvsem mlajše in tudi starejše gledalce dve sta bili uvrščeni v večerni program. Festival je tokrat gostil slovensko premiero predstave Gagarin! – koprodukcijo Lutkovnega gledališča Maribor in čeških Športnikov. Obisk je bil izjemen, saj smo našteli krepko več kot 6 tisoč obiskovalcev. Večina predstav je bila na ogled na prostem, nekatere pa so ustvarjalci izvedli na obeh odrih v Lutkovnem gledališču Maribor. Lutkovno gledališče Maribor se je že tretje leto zapored povezalo z nekaterimi kulturnimi institucijami v mestu in si v času festivala izmenjalo program z Umetnostno galerijo Maribor – tam je bila na ogled predstava Metuljček in Metuljčica – in z Zavodom Mars, ki prireja Čitalnico na jasi. Otroci so si tam ogledali predstavo Zoopotniki. Obe instituciji pa sta v Lutkovnem gledališču Maribor v času festivala izvedli ustvarjalne delavnice.

V času festivala je otroška žirija ocenjevala predstave namenjene mladim gledalcem in sedmim otroškim lutkovnim predstavam podelila najvišje število – 25 zlatih zvezdic: Lutkovno gledališče Pupilla, Lendava: Zoopotniki, Estonsko lutkovno in mladinsko gledališče, Talinn, Estonija: Roke in rokavice, Mini teater, Ljubljana: Sneguljčica, Gledališče Labirint, Ljubljana: Metuljček in Metuljčica, Gledališče Ciróka, Kecskemét, Madžarska: Gabi in leteči dedek, Tom Greder, Avstralija-Švica: Oskar na vlaku in Lutkovno gledališče Maribor: Ko je Šlmil šel v Varšavo. Izmed teh pa so otroci, ki so redno prihajali na lutkovne predstave, izbrali zmagovalko – predstavo Sneguljčica Mini teatra iz Ljubljane in ji podelili posebno nagrado festivala - Maček iz žaklja.

Poletni lutkovni pristan