Zavod Emanat, 25. 3. 2010

Ponovitev predstav zavoda Emanat

Zavod Emanat vas vabi, da si ogledate ponovitev predstav: Poti ljubezni, Zamrznjene podobe, Draga Drage in Opazovati in/ali opazovano.
:
:

foto Nada Žgank, Poti ljubezni
  • Maja Delak & Luka Prinčič: UNE FAÇON D`AIMER / POTI LJUBEZNI

26. 3. ob 20.00 - Mini teater, Ljubljana
7. 4. - Galerija Račka, Celje

Performans z delovnim naslovom POTI LJUBEZNI /UNE FAÇON D`AIMER temelji na iskanju, raziskovanju in oblikovanju jezika z vstopanjem v timsko delo dveh avtorjev, ki izhajata iz različnih formalnih predispozicij, znanj in izkušenj in uporabljata različne medije tako v procesu kot v sami predstavi. Avtorja se vsebinsko dotikala zaprte intime, ki se razgaljuje v srečanju. Hkrati je proces usmerjen v raziskovanje teme nasilja, ki izhaja iz nezmožnosti zavestne artikulacije notranjih vozlišč in silnosti; nasilje je v procesu percipirano kot edina možna artikulacija. Nekaj kar je latentno se v pravih pogojih končno vzburi in pojavi na površju - hrepenenje po ljubezni, poželenje, raztelešenje, iskanje izgube telesnih spon, - se manifestira v nasilju. Taka enosmernost postane kompleksen spoj potencialov, ko je prisotna zavestna želja po ozaveščanju skozi nasilje in hrepenenje. Eno od možnih poti predstavlja očiščenje skozi bolečino. Drugo pot predstavlja očiščenje skozi smeh in samoironični pogled na vloge, ki jih igramo. 

Maja Delak je koreografinja in plesalka. V opusu trinajstih plesnih predstav je prepotovala številne svetove, ki se, kljub različnim tematikam in načinom dela, kot presečne množice družijo v sidrišče avtoričine plesne poetike.

Luka Prinčič je glasbenik, performer in intermedijski umetnik, ki se skozi leta delovanja na področju zvoka, glasbe, tehnoloških instalacij in performansa posveča raznovrstnim pristopom k ustvarjalnim procesom in njihovi formalizaciji.

  • Wanda & Nova deViator: ZAMRZNJENE PODOBE

27. 3. ob 22.00 - Menza pri koritu, Metelkova mesto  
15. 4. in 15.5. ob 21.00 - Menza pri koritu, Ljubljana  
8. 5. - Delavski dom Trbovlje - Speculum Artium
13. 5. - ULTRAWax & WNDV - Klub K4
 
Proces zamrznitve je predah med gibanji. Struktura glasbenega koncerta, perforirana s prekinitvami - predahi med točkami, je kot taka vznik performansa zamrznjenih podob. Ta je poln besedil, sodobnih elektronskih ritmov, jeznih kitar, hrupnih oscilacij in hipnotičnih bas linij. Ob akcijah performerjev, taktilnih vmesnikih in gibljivih slikah performans postavlja vprašanja o hiperseksualizaciji in pornifikaciji, fetišizaciji v potrošništvu, mehanizmih podobe in vizualne družbe, idealizaciji ljubezni in smislu umetnosti in kulture. Gibanje, besedila in zamrznjene podobe se razpirajo na primaren način prav na podlagi sodobnega organiziranega hrupa. Glasba, ambivalentno kontekstualizirana skozi video podobo in gib, sega k telesu in njegovi vibraciji, racionalni in afektivni. Zamrznjene podobe se razbijejo z vibracijo besede in gibanjem dejanskega mesenega telesa v vsej svoji upornosti.

foto Nada Žgank, Zamrznjene podobe

foto Nada Žgank, Zamrznjene podobe


  • Maja Delak: DRAGE DRAGE   

23. 4. ob 21.00  – Plesni Teater Ljubljana

Enajsta predstava Maje Delak in prva v produkciji Zavoda EMANAT je doživela premiero na Festivalu Mesto žensk oktobra 2007. Plesno-gledališka predstava, ki jo pogojuje kvaziinstitucionalni status sodobnega plesa v Sloveniji, temelji na užitku do fizicnega ter gibajočega. Koreografinja je k sodelovanju povabila šest plesalk in igralk, s katerimi v procesu preiskujejo soobstoj več vrst osebnega angažmaja sodobnega plesnega telesa. Drage drage so do danes doživele 28 ponovitev in gostovanj.

foto Tone Stojko, Draga Drage

foto Tone Stojko, Draga Drage


  • dijaki SVŠGL: PRED-PREMIERA 2010 : Opazovati in/ali opazovano

24. 3. ob 18.00 -  Delavski dom Trbovlje
16. 4. ob 15.00 in ob 17.30 - Španski borci (zaključeno za SVŠGL)

Plesni projekt Pred-premiera je vsakoletna zaključna predstavitev maturantov in ostalih letnikov dijakinj in dijakov plesne gimnazije SVŠGL – modul sodobni ples, ki nastaja od leta 2003 v okviru srednješolskih aktivnosti. Zaključna produkcija je preplet in predstavitev vseh štirih letnikov gimnazije pod vodstvom njihovih mentorjev – priznanih slovenskih ustvarjalk in ustvarjalcev sodobnega plesa. Letošnja tema Opazovati in/ali opazovano se navezuje na tretji esej iz knjige Načini gledanja  avtorja Johna Bergerja. Dijaki se bodo lotili raziskave vlog opazovalca in opazovanega v smislu dveh sestavnih, a zmeraj ločenih delov neke identitete.

foto Saao `tih, Opazovati in/ali opazovano

foto Sašo Štih, Opazovati in/ali opazovano

Zavod Emanat, 13. 1. 2011
Najave Zavoda Emanat
Zavod Emanat, 14. 12. 2010
Transmittance