SLOGI, 6. 11. 2017

Pogovor z igralko Sašo Pavček, prejemnico Borštnikovega prstana 2017

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) vabi na pogovor s prejemnico Borštnikovega prstana 2017, igralko Sašo Pavček, v četrtek, 9. novembra 2017 ob 18.30 v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).
:
:

Saša Pavček / Foto: Peter Uhan

Po zaključku 52. Festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru bodo v Ljubljani v Slovenskem gledališkem inštitutu gostili letošnjo prejemnico Borštnikovega prstana, igralko Sašo Pavček. Pogovor bo vodila teatrologinja Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta.

"Zakaj igralka igra?" se sprašuje Saša Pavček v eseju z naslovom Igralka, objavljenem v uvodu v njeno knjigo Na odru zvečer. In si med drugim odgovarja: "Da njeno bivanje vsaj nekam pelje." To je skromen, na prvi pogled preskromen odgovor za igralko, ki nocoj prejema najvišje igralsko priznanje. A hkrati nenavadno iskren in dosleden. Saša Pavček namreč v svoje igralske like vstopa oprezno, radovedno, občutljivo, z upanjem in strahom hkrati, pa z neko neulovljivo melanholijo, svojo "dobro znanko", kot pravi v omenjenem eseju. Morda lahko rečemo, da lahko le tako svoje vloge sploh oblikuje in hkrati z njimi sestavlja tudi lastno igralsko oziroma umetniško podobo, po kateri jo prepoznavamo in že skoraj štirideset let spremljamo na odrskih deskah in radijskih valovih, na televiziji in filmu ali v pisani besedi. (zapisal: Blaž Lukan)

Saša Pavček, diplomirana dramska in filmska igralka, prvakinja SNG Drama Ljubljana, pesnica, esejistka in dramatičarka, redna profesorica na AGRFT, kjer je leta 1983 diplomirala, se je izpopolnjevala tudi v Parizu in igrala v Théâtre Arcane. Od leta 1985 je članica ljubljanske Drame. Odigrala je več kot 120 vlog v gledališču, filmih in na televiziji, je nosilka klasičnega in modernega repertoarja in prejemnica številnih nagrad, med drugim Borštnikove, Prešernovega sklada, Sklada Staneta Severja, dvakrat je postala žlahtna komedijantka.

Borštnikov prstan, SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16