SLOGI, 25. 4. 2016

Pogovor ob knjigi Ujetniki svobode Gašperja Trohe

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v četrtek, 5. maja 2016, ob 18. uri vabi na pogovor "Ujetniki svobode" z Dušanom Jovanovićem, Milanom Jesihom, Ladom Kraljem in Gašperjem Troho.

Dušan Jovanović / Foto: Arhiv SLOGI

Pred kratkim je izšla pri založbi Aristej monografija Ujetniki svobode Gašperja Trohe, ki raziskuje odnose med slovensko dramatiko in gledališčem na eni strani in oblastjo na drugi v obdobju 1943-1990. Preko kompleksnih razmerij in ravnovesij med gledališčem, oblastjo in publiko pojasnjuje razcvet dramske literature v tem času in njen družbeni vpliv. Ob tem izdela tudi zgodovinski pregled slovenske dramatike tega časa, njeno žanrsko tipologijo in evropske oz. svetovne vplive. Gašper Troha se ukvarja s sociologijo literature, še posebej z vprašanji sodobne svetovne in slovenske dramatike in gledališča.

Ob izidu monografije Slovenski gledališki inštitut organizira pogovor avtorja z osrednjimi akterji te zgodbe. Gašper Troha se bo pogovarjal z gledališkim ustvarjalcem/režiserjem, literatom/dramatikom, esejistom ter pedagogom Dušanom Jovanovićem, pesnikom, dramatikom in prevajalcem Milanom Jesihom in literarnim ter gledališkim kritikom, teatrologom, dramaturgom, urednikom, prevajalcem in pisateljem Ladom Kraljem. Pogovarjali se bomo o tem, kako so doživljali to igro mačke z mišjo, kaj jih je gnalo k temu, da so preverjali meje dovoljenega in zakaj je bilo takrat politično gledališče najpopularnejši žanr.

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16