STA, 17. 10. 2022

Podeljene nagrade ZIZ za alternativne gledališke produkcije

S podelitvijo nagrad najbolj zaslužnim na mariborski alternativni gledališki sceni se je v soboto v Mariboru sklenili ZIZ festival. Poleg ZIZ nagrad v različnih kategorijah so podelili tudi ZIZ prstan, ki ga je prejel Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor za pomemben doprinos k razvoju alternativne gledališke scene v Mariboru.
:
:

ZIZ nagrado za najbolj egotripovsko predstavo je prejel Vito Weis (Slaba družba), ZIZ nagrado za serijsko padanje so namenili predstavi Slava Klavora - Spomenik, nagrado za slovensko nelagodje ŠtudenTeatru za Potico brez rozin, za individualno igro v tej predstavi pa so nagradili Jakoba Podjavorška.

ZIZ nagrado za predstavo sta si tokrat zaslužili kar dve, Slava Klavora - Spomenik in predstava ŠtudenTeatra Coven - kongres čarovnic, nastopajoči v slednji so tudi prejemniki ZIZ nagrade za kolektivno igro.

Za režijo so nagrado podelili Viktorju Megliču (Slava Klavora - Spomenik), ZIZ nagrado za prste obliznit pogostitev je prejela predstava Nekateri so za fejk, za najbolj provokativno predstavo pa so razglasili Spols/zke zadeve. Nagrado "scene sceni", stanovsko ZIZ nagrado, pa je prejela predstava Potica brez rozin.

Nagrado za pomemben doprinos k razvoju alternativne gledališke scene v Mariboru - ZIZ prstan so namenili Uradu za kulturo in mladino Mestne občine Maribor. Kot so pojasnili, mariborska občina gledališče in uprizoritvene umetnosti prepoznava kot najbolj razvita področja mariborske kulture. "Društvo ZIZ je tako hvaležno, da je za 4. ZIZ festival in 9. Gala podelitev ZIZ nagrad prejelo kar 3200 evrov, sicer manj kot tretjino zaprošenih sredstev za izvedbo kvalitetnega, preglednega in edinega festivala mariborske alternativne gledališke produkcije. S tem je bila omogočena vsaj minorna finančna osnova za izvedbo festivala, ki je bil v veliki meri izveden prostovoljno," so zapisali v kulturno umetniškem društvu ZIZ.

Strokovno komisijo sta letos sestavljali uveljavljeni gledališčnici Zala Dobovšek in Sara Šoukal, so sporočili iz društva ZIZ.

Gala podelitev nagrad je sklenila letošnji ZIZ festival oz. dneve mariborske alternativne gledališke produkcije, ki so potekali od 10. oktobra na več prizoriščih v Mariboru.

Društvo ZIZ festival in gala podelitev ZIZ nagrad prireja, da bi osvetlil pozicijo alternativne gledališke produkcije v Mestni občini Maribor. Festival prireja v sodelovanju z Narodnim domom Maribor, Momentom, Pekarno Magdalenske mreže, Mladinskim kulturnim centrom (MKC) Maribor, Društvom Hiša!, Radiem MARŠ in Kulturnim društvom Priden možic.

ZIZ, Festival ZIZ