STA, 6. 11. 2021

Po lanski spletni ediciji letošnji Čufarjevi dnevi znova v živo

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice konec prihodnjega tedna pripravlja začetek tradicionalnih, že 34. Čufarjevih dni. Lani so festival ljubiteljskih gledališč zaradi epidemioloških ukrepov izvedli prek spleta, letos pa ga bodo zaradi narave gledališča skušali izpeljati v živo, so pojasnili na današnji novinarski konferenci na Jesenicah.
:
:

Foto: Pixabay

Kot je povedala direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole, so sicer na lanski spletni izvedbi festivala našteli precej gledalcev, vendar pa digitalni festival ne omogoča odrskega doživetja. Zato bodo letošnji festival skušali izpeljati v živo, četudi bi ga bilo zaradi morebitnega zapiranja javnega življenja treba zamakniti.

"Neka digitalna platforma omogoči 10 do 15 odstotkov užitka, kot ga imaš sicer z gledališko predstavo," je pri odločitvi glede načina letošnje izvedbe festivala ocenil novi predsednik organizacijskega odbora Čufarjevih dni Jože Osterman, ki je na tej funkciji nadomestil lani preminulega dolgoletnega predsednika Borisa Breganta.

Čeprav je zaradi situacije, povezane z epidemijo covida-19, lani v slovenskih ljubiteljskih gledališčih nastalo precej manj predstav kot prejšnja leta, pa je izbor, ki bo na ogled na 34. Čufarjevih dnevih, sijajen, je zagotovil Osterman. "To je res cvetober najboljšega, kar se je v zadnjih dveh letih zgodilo na ljubiteljskih gledaliških odrih," je poudaril.

Izbor je izmed 13 prijavljenih predstav, ki jih je bilo približno pol manj kot prejšnja leta, opravil prevajalec in pisatelj Jakob J. Kenda. Kot je povedal, je bila letošnja bera, čeravno je bila majhna, izredno kakovostna. Ta zagon gledališča ga zelo veseli, bo pa, da se bo gledališče po epidemiji lahko postavilo znova na noge, potrebnih veliko naporov, je prepričan.

Izpostavil je, da je med več kakovostnimi predstavami težko izbral šest predstav za festival. Žanrsko pa so predstave tudi tokrat usmerjene predvsem v komedijo, nekatere tudi že tematsko odražajo epidemijo in se denimo odvijajo v zdravniških čakalnicah ali domovih za starejše. Teater pač, kot je dejal Kenda, odslikava realnost.

Festival bo 14. novembra odprla komedija Toneta Partljiča Čaj za dve v izvedbi KUD Zarja Trnovlje - Celje. Naslednji večer bo sledila črna komedija Romana Sikore Izpoved mazohista v izvedbi gledališke skupine Žaba gleda&išče Prosvetnega društva Vrhovo. 16. novembra pa bo Šentjakobsko gledališče Ljubljana predstavilo dramo Augusta Strindberga Pelikan.

Dan kasneje bo na sporedu komedija Johna Chapmana in Michaela Pertweeja Vohuni v izvedbi Prosvetnega društva Štandrež. Kulturno društvo Loški oder bo 18. novembra predstavilo komično dramo, ki jo je napisal Janusz Glowacki, Antigona v New Yorku. Festival pa bo 19. novembra sklenila komična drama domačega gledališča Fetiš na puter, ki so jo ob režiji Vida Klemenca ustvarili Nika Brgant, Sašo Dudič in Gregor Robič.

Festival, na katerem tokrat zaradi nastalih razmer ne bo kategorije Nova gaz, bo ponudil tudi spremljevalni program, ki je letos zaokrožen v literarne večere Igralci ustvarjalci, na katerih bodo prestavljali knjižna dela gledaliških ustvarjalcev in igralcev.

34. Čufarjeve dni bo tudi tokrat zaključila podelitev nagrade in plaket Toneta Čufarja. Zmagovalce bo izbrala žirija, ki jo sestavljajo igralec in režiser Iztok Valič, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran ter igralka Alida Bevk.

Kot je izpostavila Smoletova, se je v preteklosti na njihovih odrih letno zvrstilo okoli 200 dogodkov, v preteklem letu pa le okoli 70, zato so vsakega dogodka res veseli. Željno pričakujejo tudi novo uprizoritev, ki je zaradi različnih okoliščin nastajala kar precej časa, to soboto pa bo predvidoma vendarle dočakala premiero. Gre za komedijo, ki jo je za jeseniško gledališče napisal Miha Mazzini Za vse sem sama, režiral pa jo je Alen Jelen.

Čufarjevi dnevi